Trka za novog šefa NATO se zahuktava

Trka za izbor novog generalnog sekretara NATO-a se zahuktava jer bi mandat Jensa Stoltenberga trebalo da se završi ovog septembra

12.06.2023. 21:46
  • Podijeli:
nato_rusija - reuters-1668593877486.webp Foto: Reuters

Mišljenje američkog predsjednika Džoa Bajdena ima ogromnu težinu jer SAD troše više od bilo koje druge članice NATO-a na odbranu.

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je odlazećeg generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u Bijelu kuću na razgovore u ponedjeljak, navela je novinska agencija "AP" u svom izvještaju.

Stoltenberg, koji je na čelu NATO-a od 2014. i kome je mandat tri puta produžen, rekao je ranije ove godine da će se povući kada mu mandat istekne krajem septembra, navodi se u saopštenju.

"Borba oko preuzimanja njegovog mjesta se pojačava jer će se lideri 31-članog vojnog saveza sastati sljedećeg mjeseca na svom godišnjem samitu u Viljnusu, u Litvaniji", navodi se.

Prošle nedjelje, britanski premijer Riši Sunak je direktno Bajdenu predložio britanskog ministra odbrane Bena Volasa, dok se američki predsjednik Džo Bajden sastao i sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, još jednom potencijalnom kandidatkinjom, prenosi "b92".

Ranije je Bajden nazvao Volasa "veoma kvalifikovanim", ali je dodao i da je razgovor među liderima NATO o pronalaženju "konsenzusa" izbora koji bi zamijenio Stoltenberga u toku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()