Trećina dječaka čitanje knjiga doživljava kao kaznu

Manje od petine nastavnika misli da dječaci čitanje vide kao nešto što je zabavno

08.03.2023. 18:30
  • Podijeli:
knjiga Pixabay-63c16e98e96c6.webp Foto: Pixabay

Trećina dječaka u Velikoj Britaniji čitanje knjiga iz nastavnog programa doživljava kao kaznu, pokazala je anketa sprovedena među nastavnicima u srednjim školama.

Pokazalo se i da djevojčice izbjegavaju čitanje, ali da je to izraženije među dječacima, prenosi britanski Tajm.

Nastavnici smatraju da je razlog takvog ponašanja jverovatno i to što djeca dosta vremena provode čitajući blogove i postove na društvenim mrežama. Istraživanje je pokazalo da je "nerado čitanje" sve veći problem u školama, pri čemu skoro devet od 10 nastavnika krivi društvene medije za udaljavanje dece od knjiga.

Manje od petine nastavnika misli da dječaci čitanje vide kao nešto što je zabavno, a više od polovine kaže da će dečaci uvijek birati da čitaju "laku" knjigu umesto "teže".

Anketu je sproveo IouGov na više od 500 nastavnika srednjih škola i u njoj su "nevoljni čitaoci" definisani kao oni koji su sposobni da čitaju, ali koje treba nagovoriti da uzmu knjigu u ruke.

eneralni sekretar Udruženja lidera škola i koledža Džef Barton rekao je da i odrasli i djeca imaju tendenciju da čitaju više kratkih tekstova – kao što su postovi na društvenim mrežama i blogovi – umesto dugih romana i "nefikcionalnih knjiga".

"Postojeći nacionalni nastavni plan i program nije dobar u podsticanju ljubavi prema čitanju.

Nastavni plan i program, na primer, zagovara književnost pre 1914. i dve Šekspirove drame, koje su, uprkos svim svojim zaslugama, prilično nepristupačne za mnogu djecu ove starosne grupe", rekao je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()