Toplotni val u Iranu: U Bostanu izmjerena 51,4 stepena

Rekordno visoka temperatura od 66,7 stepeni Celzijusa u jeku ovog toplotnog vala u Iranu izmjerena je 16. jula na Međunarodnom aerodromu u gradu Aseluye na obali Perzijskog zaljeva

02.08.2023. 23:05
  • Podijeli:
iran toplotni val reuters-64cac1234c11a.webp Foto: Reuters

Iran je već danima pogođen ekstremnim toplotnim valom, a temperatura zraka je danas u jugozapadnom iranskom gradu Bostanu dosegla 51,4 stepena Celzijusa.

Novinska agencija ISNA javlja da je u četiri grada u provinciji Khuzestan temperatura zraka bila viša od 50 stepeni.

Pored Bostana, ektremno vruće sa temperaturom zraka od 50,8 stepeni bilo je i u Šušu, kao u u Dezfulu (50,4) i Abadanu (50,3).

Rekordno visoka temperatura od 66,7 stepeni Celzijusa u jeku ovog toplotnog vala u Iranu izmjerena je 16. jula na Međunarodnom aerodromu u gradu Aseluye na obali Perzijskog zaljeva.

Termometri su prelazili podiok od 50 stepeni i u gradovima Ilamu, Umidiye, Ahvazu, Agacari i Ramhormuzu.

Zbog ekstremnih vrućina u Iranu odlučeno je da 2. i 3. august budu neradni u institucijama na nivou cijele zemlje.

Mnogo je manje ljudi na ulicama, a oni koji su ipak odlučili izaći iz kuće vrijeme provode po parkovima, u hladu drveća.

Drugi problem zemlje, koja je zbog vrućine koja otežava život i uzrokuje zdravstvene probleme proglasila dvodnevni odmor, jeste potrošnja električne energije.

U protekloj sedmici oboren je rekord u potrošnji električne energije.

Ljudi, koji su imali priliku da odu na trodnevni odmor, pohrlili su u sjeverne dijelove zemlje, gdje je svježije, jer je petak u Iranu vikend praznik.

Gust saobraćaj na putevima od Teherana prema sjevernim regijama, koji je zabilježen juče uveče, nastavljen je do jutarnjih sati.

Bolnice i medicinski centri, kao i kina i muzeji bit će otvoreni tokom praznika koji je najavljen širom zemlje.

Iz Ministarstva zdravstva navedeno je da je u posljednje dvije, tri sedmice zabilježen porast intervencija kod srčanih bolesnika i onih koji imaju povišem krvni pritisak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()