Tokom 2022. u svijetu izvršeno najviše smrtnih kazni u proteklih pet godina

Samo u jednom danu u martu 2022. godine vlasti su pogubile 81 osobu

16.05.2023. 19:07
  • Podijeli:
Zatvor_rešetka_prozor_Foto Pixabay-63adab5b66cea.webp Foto: Pixabay

Broj smrtnih kazni izvršenih u 2022. godini širom svijetom najveći je u proteklih pet godina, a nakon što je nekoliko bliskoistočnih zemalja povećalo upotrebu smrtnih kazni, saopćio je Amnesty International.

Tokom prošle godine su pogubljene 883 osobe u 20 zemalja, što je povećanje od 53 posto u odnosu na 2021. godinu. Iran, Saudijska Arabija i Egipat su sami izvršili 90 posto tih smrtnih kazni.

Treba naglasiti da nisu uračunate brojke iz Kine, koja izvršava hiljade smrtnih kazni godišnje. Podaci o tome u ovoj zemlji su povjerljivi, tako da Amnesty teško obavlja procjene. S druge strane, grupa je uspjela potvrditi izvršenje smrtnih kazni u Sjevernoj Koreji, Vijetnamu, Siji i Afganistanu, no nema dovoljno informacija kako bi se saopćile kredibilne minimalne brojke.

Prema Amnestyjevom izvještaju, Iran i Saudijska Arabija su uglavnom odgovorni za značajno povećanje smrtnih kazni prošle godine. Iran je pogubio 587 osoba, što je značajno više u odnosu na 314 u 2021. godini. Ukupno 279 osoba je osuđeno za ubistvo, 255 za drogu, 21 za silovanje, a 18 za "neprijateljstvo protiv Boga". U posljednju navedenu grupu spadaju i dva muškarca povezana s antivladinim protestima održanim u septembru u Iranu. Oni su prema riječima UN-ovog stručnjaka žrtve "skraćenih i lažnih optužbi".

Broj smrtnih kazni u Saudijskoj Arabiji se utrostručio a 65 u 2021. na 196 u 2022. godini, a to je najveći broj koji je Amnesty zabilježio u ovoj zemlji u proteklih 30 godina. Na smrt je osuđeno 85 osoba po optužbama za terorizam, a 57 za drogu. Pogubljenja zbog droge su prekinula moratorij koji je bio na snazi od 2020. godine.

Samo u jednom danu u martu 2022. godine vlasti su pogubile 81 osobu. Najmanje 41 osoba pripada šijskoj manjini.

Amnesty je optužio saudijski sistem da smrtne kazne izriče nakon nepoštenih suđenja i "priznanja" dobijenih mučenjem.

U Egiptu su prošle godine pogubljene 24 osobe, no to je smanjenje za 71 posto u odnosu na 2021. godinu kada su izvršene 83 smrtne kazne.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()