Tinejdžer spavao u ukradenom vozilu, policajac sjeo iza njega pa ga upucao

Dalaneo Martin (17) je 18. marta spavao u ukradenom parkiranom vozilu

06.04.2023. 19:37
  • Podijeli:
SAD_policija_pucnjava_foto_TW-642e74f28ad13.webp Foto: Twitter/@krassenstein

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu smrti tinejdžera iz Washingtona kojeg je upucao policajac koji je sjedio iza njega u automobilu.

Dalaneo Martin (17) je 18. marta spavao u ukradenom parkiranom vozilu kada su došli policajci, otvorili vrata i pokušali ga uhapsiti.

Na snimcima s kamera koje se nalaze na uniformi policajaca vidi se kako policajci kradom ulaze u automobil s namjerom da uhapse prijestupnika. Osumnjičeni, koji je bio crnac, probudio se i pokušao odjuriti automobilom mada je policajac već bio na stražnjem sjedalu.

Policajac je naredio maloljetniku da zaustavi automobil, a zatim ga upucao s leđa.

"Stani. Stani ili ću pucati!" poručio je policajac 17-godišnjaku nekoliko sekundi prije nego što je više puta pucao iz vatrenog oružja, piše BBC.

Na snimcima se vidi kako se automobil zabija u kuću nekoliko sekundi kasnije i kako policajci na travnjaku ispred kuće pružaju prvu medicinsku pomoć tinejdžeru. Policajci kažu da je iz automobila pronađen pištolj.

Ministarstvo pravosuđa je saopćilo kako se radi o "tragičnom i uznemirujućem slučaju" te izrazilo sućut porodici i prijateljima ubijenog 17-godišnjaka. Predsjednik američkog sindikata Park Police branio je postupke policajca.

"Postojao je opravdan, zakonski razlog da policajac bude u automobilu, a upotreba sile je također bila opravdana. Sindikat stoji iza radnji koje je poduzela policija", rekao je Kenneth Spencer za Washington Post.

Majka ubijenog tinejdžera Terra Martin zatražila je da policajac koji je pucao u njenog sina dobije otkaz i da se procesira na sudu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()