Teksas gubi bitku: Snažni vjetrovi razbuktali požare, ljudi bježe ispred najveće vatrene stihije u historiji države

Požari se šire uprkos naporima vatrogasne avijacije da hemijskim sredstvima za usporavanje širenja vatre zaustave najveću vatrenu stihiju u historiji ove države

04.03.2024. 20:09
  • Podijeli:
Teksas_pozar_foto_Reuters-65df98ff0494a.webp Foto: Reuters

Snažni vjetrovi na sjeveru američke savezne države Taksas dodatno su razbuktali šumske požare i doveli do evakuacije grada Panhendla.

Požari se šire uprkos naporima vatrogasne avijacije da hemijskim sredstvima za usporavanje širenja vatre zaustave najveću vatrenu stihiju u historiji ove države.

U nedjelju popodne, požar nazvan “Smoukhaus krik ” bio je 15 odsto suzbijen, a dva druga požara su suzbijena najmanje 60 odsto, prenosi AP.

Lokalne vlasti nisu saopštile šta je izazvalo požar, ali su jak vjetar, suha trava i neuobičajeno toplo vrijeme pogodovali širenju vatrene stihije.

U više požara na ugroženom području Teksasa uništeno je više od 4.900 kvadratnih kilometara zemljišta u ruralnim oblastima koje okružuju Amarilo.

Srpskainfo prenosi da je najveći požar “Smoukhaus krik”, zahvatio skoro 4.400 kvadratnih kilometara i proširio se i na susjednu državu Oklahoma.

Američki sekretar za unutrašnju bezbijednost Alejandro Mallorcas izjavio je u nedjelju da je savezna vlada izdvojila sredstva, opremu i osoblje za pomoć u borbi protiv požara, ali je i upozorio da bi moglo doći do ekstremnijih vremenskih uslova.

“Izgorjelo je više od milion hektara i to tokom zimskog preioda. Ovo je najveći požar u istoriji Teksasa. Mi, kao država, ali i cijeli svijet, moramo da budemo spremni za sve veće efekte ekstremnih vremenskih uslova izazvanih klimatskim promjenama. To je izuzetan fenomen koji će se manifestovati u danima koji dolaze, ali za to moramo da se pripremimo već sada”, rekao je Mallorcas za CNN.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()