Talibani čekaju mig iz Kremlja: Da li će zajedno s Rusima krenuti u obračun s ISIL-om?

U međuvremenu, Zamir Kabulov, ruski posebni predstavnik za Afganistan, rekao je da Moskva redovno surađuje s talibanima u protuterorističkim naporima

03.04.2024. 13:20
  • Podijeli:
Putin AP PhotoAlexander Zemlianichenko via Tanjug (2)-65f806afd9211.webp Foto: AP PhotoAlexander Zemlianichenko via Tanjug

U utorak je rusko ministarstvo vanjskih poslova za novinsku agenciju TASS poručilo da se razmatra mogućnost uklanjanja talibana s ruskog popisa terorističkih organizacija.

U međuvremenu, Zamir Kabulov, ruski posebni predstavnik za Afganistan, rekao je da Moskva redovno surađuje s talibanima u protuterorističkim naporima.

Prema TASS-u, rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da Ministarstvo pravde, Ministarstvo vanjskih poslova i druge relevantne agencije ruske vlade aktivno ispituju uklanjanje talibana s popisa terorističkih organizacija.

No, konačnu odluku o ovom pitanju donijet će vodstvo Rusije.

Uprkos tome što je klasificirana kao zabranjena teroristička organizacija u Rusiji, Moskva održava dobre odnose s talibanima i upućuje pozive njihovim dužnosnicima da posjete zemlju.

Kabulov je novinskoj agenciji TASS rekao da su talibani pozvani da prisustvuju Svjetskoj islamskoj konferenciji u gradu Kazan u Rusiji 14. maja 2024.

Rusija je zabrinuta zbog prisutnosti terorističkih grupa u Afganistanu, koje bi, prema mišljenju Moskve, mogle ugroziti sigurnost zemalja srednje Azije.

Prethodno su objavljena izvještaji o suradnji Rusije s talibanima u borbi protiv ISIL-a, grupe koja je prošle sedmice izvela krvavi napad u Rusiji, a po svemu sudeći saradnja bi se u budućnosti mogla i intenzivirati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()