Švedski grad prodaje zemljište za 0,08 eura po metru kvadratnom: Dobrodošli i stranci

Riječ je o gradu s 5.000 stanovnika koji na spomenuti način pokušava riješiti pitanje starenja stanovništva i smanjenja nataliteta

29.06.2024. 09:00
  • Podijeli:
svedska-zastava-pixabay-641b5e633a5c5.webp Foto: Pixabay

Švedski grad Goten pokušava povećati broj stanovnika prodajom zemljišta za samo jednu krunu (0,17 KM ili 0,08 eura) po metru kvadratnom.

Riječ je o gradu s 5.000 stanovnika koji na spomenuti način pokušava riješiti pitanje starenja stanovništva i smanjenja nataliteta.

"Apsolutno svako može kupiti jednu od parcela. Ne postoje pravila, ni zahtjevi koji se odnose na to ko može kupiti parcelu. Bilo bi apsolutno fantastično kada bismo zainteresovali ljude iz inostranstva da i ovdje kupuju parcele", izjavio je gradonačelnik Gotena Johan Mansson.

Nije istakao da li je uslov imati prebivalište u Švedskoj ili švedsko državljanstvo, ali se pretpostavlja da će samo oni koji legalno žive u Švedskoj moći kupiti zemljište. Uslov je da se na kupljenom zemljištu u roku od dvije godine mora izgraditi stambena jedinica. U suprotnom, zemljište se vraća gradu.

"Mnogo košta izgradnja kuće, a cijena zemljišta nije sve i kraj svega, ali je važan dio toga", napomenuo je gradonačelnik Mansson u izjavi za lokalni list The Local.

Kamatne stope u Švedskoj se snižavaju, ali je stanovništvo i dalje oprezno kada je u pitanju tržište nekretnina.

"Ako ova mogućnost znači da se jedna porodica odvaži da ovdje izgradi kuću uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji, to bi bilo fantastično. Neke od ovih parcela su godinama bile na prodaju, neke i decenijama, jer su manje-više zaboravljene", ukazao je gradonačelnik.

Gotten je popularna destinacija za turiste iz Švedske i šire. Između ostalog, popularan je po romaničkoj crkvi Husaby Kyrka, historijskoj znamenitosti s vodopadima Martorpsfallet i staništu divljih životinja Osterplana Hed och Vall.

Kampanja prodaje zemljišta je počela prošli mjesec, a tri parcele su već prodate. Postoji interesovanje većeg broja ljudi. Goten nije jedini grad koji prodaje zemljište po vrlo niskoj cijeni. Naime, švedska općina Hylte, na jugu zemlje, ranije ove godine je pokrenula sličnu kampanju, prodavši 54 parcele za cijenu od jedne krune po metru kvadratnom. Kampanja u Gotenu će trajati tokom ove i sljedeće godine.

Prema riječima gradonačelnika Manssona, nakon toga vjerovatno neće biti nastavljena jer će se ekonomija najvjerovatnije vratiti u normalu, prenosi Euronews.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()