Švajcarska: Urgentna medicina pred kolapsom

Glavni uzrok problema je nedostatak osoblja, a zaposleni su premoreni

15.01.2023. 16:31
  • Podijeli:
bolnica_pixabay-63a410d2dd235.webp Foto: Pixabay

Urgentna medicina u Švajcarskoj je na prelomnoj tački, upozorio je Vincent Ribordy, lider Švicarskog društva za hitnu i spasilačku medicinu, javlja Anadolija.

"Trenutni obim posla je bez presedana", rekao je on za list "SonntagsZeitung" i dodao da je do te situacije došlo prije svega zbog nedostatka osoblja.

Istakao je da stalni pritisak iscrpljuje zaposlene koji su još uvijek na raspolaganju.

"Umorni su i iscrpljeni, više odustaju, povećava se rizik od grešaka. Ovako ne može dalje. Na ivici smo kolapsa", rekao je Ribordy.

Kaže da zbog situacije ispaštaju i pacijenti koji nemaju adekvatan tretman niti pravovremenu uslugu.

Nedostaju anesteziolozi, zaposleni su demotivisani, imaju psihičke probleme, premoreni su i zbog toga okreću leđa profesiji.

"Ljudi moraju shvatiti da ne moraju dolaziti kod nas za svaku sitnicu, jer u mnogim slučajevima apoteke i doktori primarne zdravstvene zaštite", dodao je Ribordy.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()