Sultan Al Neyadi prvo arapski i muslimanski astronaut koji je šetao u svemiru

NASA je potvrdila uspjeh misije Al Neyadija i NASA-inog astronauta Stevea Bowena, koja je trajala blizu sedam sati

29.04.2023. 18:09
  • Podijeli:
astronauti-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum objavio je uspjeh emiratskog astronauta Sultana Al Neyadija koji je postao prvi Arapin koji je izveo svemirsku šetnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

“Nakon tri godine intenzivnog treninga, danas je obilježen historijski trenutak jer je Sultan Al Neyadi krenuo u svoju prvu svemirsku šetnju. Tokom ove misije instalirao je nove komponente i održavao Međunarodnu svemirsku stanicu, postavši prvi astronaut Emirata, Arapa i Muslimana koji je hodao u svemiru“, naveo je šeik Mohammed..

NASA je potvrdila uspjeh misije Al Neyadija i NASA-inog astronauta Stevea Bowena, koja je trajala blizu sedam sati.

“Bowen i Al Neyadi položili su kablove i postavili izolaciju na montažne nosače na desnom boku stanice za instalaciju sljedećeg para solarnih nizova Međunarodne svemirske stanice (iROSA)“, saopćila je NASA.

Bila je to 261. svemirska šetnja u prilog sastavljanju, nadogradnji i održavanju svemirske stanice, osma svemirska šetnja za Bowena i prva za bilo kojeg astronauta UAE.

Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli su svoj astronautski program 2017. godine kako bi obučili i pripremili tim Emiraćana za slanje u razne naučne misije u svemir.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()