Studija otkrila zašto djeca imaju blaže simptome koronavirusa od odraslih

U istraživanju je sudjelovalo više od 80 beba i male djece

25.10.2023. 07:38
  • Podijeli:
korona pixbay-65193d47a5fbc.webp Foto: Pixabay

Nova studija Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a otkrila je zašto su djeca obično pošteđena teških simptoma covida-19.

U sklopu studije, naučnici su promatrali odgovor antitijela grupe dojenčadi koja je bila zaražena koronavirusom. Otkrili su da se imunološki odgovor dojenčadi nalazi u nosu, a ne u krvi kao kod odraslih. To smatraju objašnjenjem zašto djeca imaju blaže reakcije na bolest.

Virus obično ulazi u tijelo kroz nos ili usta. Ako virus uđe kroz nos, djeca se mogu braniti od "bolesti čim ona uđe u njihovo tijelo, prije nego što se proširi po ostatku organizma", pojasnili su.

U istraživanju je sudjelovalo više od 80 beba i male djece.

"54 djece zarazilo se i imalo blage simptome, dok je njih 27, koji su imali negativan nalaz, poslužilo kao kontrolna grupa. U vrijeme infekcije, djeca su bila stara od mjesec dana do četiri godine, a polovica je imala devet mjeseci ili manje", navodi se u studiji.

Studija je otkrila i da dojenčad i mala djeca proizvode odgovor antitijela koji traje dulje nego kod odraslih. Njihove razine antitijela su skočile i ostale visoke do 300 dana, dok odrasli proizvode antitijela koja u početku rastu, a zatim opadaju nakon nekoliko sedmica. Osim toga, djeca imaju više odgovora nazalnih protutijela nego odrasli, a odrasli imaju više upalnih citokina od djece. Citokini su proteini koji su povezani s teškim slučajevima i simptomima, prenosi Index.hr.

Bez obzira na ovakve rezultate, naučnici ostaju složni oko vakcinisanja djece protiv covida-19 i potiču roditelje da vakcinišu djecu protiv bolesti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()