Stručnjaci UN-a upozoravaju države koje isporučuju oružje Izraelu da vjerovatno krše međunarodno pravo

Konvencija o genocidu iz 1948. zahtijeva od zemalja potpisnica da koriste sva sredstva koja su im razumno dostupna kako bi spriječile genocid u drugoj državi koliko god je to moguće

23.02.2024. 16:34
  • Podijeli:
gaza_anadolija 5 -65b11684c6e51.webp Foto: Anadolija

Stručnjaci UN-a upozorili su u petak da bi svaki prijenos oružja ili municije Izraelu koji bi se koristio u Gazi vjerovatno kršio međunarodno humanitarno pravo i mora odmah prestati.

"Sve države moraju 'osigurati poštovanje' međunarodnog humanitarnog prava od strana u oružanom sukobu, kao što zahtijevaju Ženevske konvencije iz 1949. i običajno međunarodno pravo. Države se stoga moraju suzdržati od prijenosa bilo kakvog oružja ili municije – ili dijelova za njih – ako se očekuje, s obzirom na činjenice ili obrasce ponašanja iz prošlosti, da će se koristiti za kršenje međunarodnog prava. Takvi su prijenosi zabranjeni čak i ako država izvoznica nema namjeru da se oružje koristi u suprotnosti sa zakonom - ili ne zna sa sigurnošću da bi se ono koristilo na takav način - sve dok postoji jasan rizik," naveli su stručnjaci.

Stručnjaci su napomenuli da zemlje potpisnice Ugovora o trgovini oružjem imaju dodatne odgovornosti za uskraćivanje izvoza oružja ako "znaju" da bi se oružje "upotrebljavalo" za počinjenje međunarodnih zločina ili ako postoji "prevladavajući rizik" da je oružje prebačeno “moglo” se koristiti za počinjenje teških povreda međunarodnog humanitarnog prava.

“Potreba za embargom na oružje Izraelu pojačana je presudom Međunarodnog suda pravde od 26. januara 2024. da postoji vjerovatan rizik od genocida u Gazi i kontinuiranog ozbiljnog nanošenja štete civilima od tada”, rekli su stručnjaci.

Konvencija o genocidu iz 1948. zahtijeva od zemalja potpisnica da koriste sva sredstva koja su im razumno dostupna kako bi spriječile genocid u drugoj državi koliko god je to moguće. “To zahtijeva zaustavljanje izvoza oružja u sadašnjim okolnostima”, rekli su stručnjaci. Stručnjaci su pozdravili obustavu transfera oružja Izraelu od strane Belgije, Italije, Španije, Nizozemske i japanske kompanija Itochu Corporation.

"Državni dužnosnici uključeni u izvoz oružja mogu biti individualno kazneno odgovorni za pomaganje i poticanje bilo kakvih ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti ili djela genocida. Sve države prema načelu univerzalne jurisdikcije i međunarodnog kaznenog suda mogu biti u mogućnosti istraživati i procesuirati takve zločine", dodali su stručnjaci.

Stručnjaci su također primijetili da su transferi oružja Hamasu i drugim naoružanim grupama također zabranjeni međunarodnim pravom zbog njihovih teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava 7.oktobra 2023.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()