Stejt department: Prigožinova pobuna je bila ''značajan korak''

"Novost je što je došlo do direktnog osporavanja liderstva ruskog predsjednika"

27.06.2023. 07:19
  • Podijeli:
Tan2023-06-2408491195_3 vladimir putin jevgenij prigožin AP Photo-6496c24921a33.webp Foto: Tanjug/AP Photo

SAD neće spekulisati o motivima šefa paravojne formacije ''Vagner'' Jevgenija Prigožina za podsticanje oružane pobune u Rusiji tokom vikenda, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, ocjenivšti da je potez Prigožina ''značajan korak''.

''(Predsjednik Rusije) Vladimir Putin je taj koji je podigao bauk 1917. godine, a ne neko drugi, niti bilo ko iz vlade Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Miler na brifingu za štampu, dodajući da nije upoznat sa bilo kakvim kontaktom Vašingtona sa, kako je naveo, režimom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka po tom pitanju, prenosi CNN.

Miler je naveo da nema procjenu Prigožinove lokacije ili rasporeda Vagnerovih snaga u Ukrajini ili negdje drugdje, napominjući da situacija u Rusiji ostaje "dinamična".

On je potez Prigožina ocijenio "značajnim korakom", jer, kako je naveo, novost je što je došlo do direktnog osporavanja liderstva ruskog predsjednika. 

"Nova je stvar vidjeti Jevgenija Prigožina kako direktno dovodi u pitanje razloge za ovaj rat i poručuje da je rat vođen u suštini na laži, što je nešto što smo i sami ranije govorili, ali sigurno nismo čuli tako nešto od zvaničnika iz Rusije ranije", rekao je Miler.

Kako je dodao, nejasno je kakve će biti krajnje implikacije onoga što se dogodilo na aktivnosti i interese Sjedinjenih Američkih Država.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()