Starmer obećao obnoviti Britaniju

Laburisti lijevog centra osvojili su veliku većinu u parlamentu od 650 mjesta

05.07.2024. 20:40
  • Podijeli:
Keir Starmer_foto_FB-668807ff0b5d5.webp Foto: Facebook/Keir Starmer

Keir Starmer obećao je da će obnoviti Britaniju kao njen naredni premijer nakon što je njegova Laburistička stranka u petak ostvarila uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima, okončavši 14 godina često burne konzervativne vladavine.

Laburisti lijevog centra osvojili su veliku većinu u parlamentu od 650 mjesta. Konzervativci Rishija Sunaka pretrpjeli su najgori rezultat u dugoj historiji stranke dok su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, propadanja javnih službi i niza skandala.

"Uspjeli smo. Promjene počinju sada. Rekli smo da ćemo okončati haos, i hoćemo, rekli smo da ćemo okrenuti stranicu, i jesmo. Danas započinjemo naredno poglavlje, započinjemo rad na promjenama, misiju nacionalne obnove i počinjemo ponovno graditi našu zemlju", kazao je Starmer u pobjedničkom govoru.

Laburisti su osvojili oko 410 mjesta

Izborni rezultat preokrenuo je britansku politiku. Laburisti su osvojili oko 410 mjesta, što je povećanje od 210, dok su konzervativci, najuspješnija stranka u zapadnom svijetu, izgubili oko 250 zastupnika, uključujući rekordan broj ministara i bivšu premijerku Liz Truss.

Škotska nacionalna stranka izgubila je 38 mjesta, okončavši vlastitu deceniju dominacije u Škotskoj i napuštajući svoj san o nezavisnosti Škotske, dok su, nasuprot njima, irski nacionalisti iz Sinn Feina po prvi put postali najveća stranka u Sjevernoj Irskoj.

U međuvremenu, populistička desničarska stranka Reform UK, na čelu s Nigelom Farageom, živopisnim borcem za Brexit i prijateljem Donalda Trumpa, osvojila je više od četiri miliona glasova.

Iako je osigurao samo četiri zastupnika, njegov uticaj na ishod uskraćivanjem ogromne količine podrške konzervativaca učinit će Faragea velikim trnom u oku dvjema velikim strankama, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()