Šta je razlog pojave kratera i vrtača na poljima centralne Anadolije?

Divlje navodnjavanje poljoprivrednih površina stvorilo je ozbiljan problem

25.04.2023. 19:28
  • Podijeli:

Stručnjaci upozoravaju da su podzemne vode značajno smanjene i da će negativni uticaji ovih povlačenja dostići ozbiljne razmjere.

Rupe nastale posljednjih godina nisu mnogo široke, ali dostižu i dubinu od 90 do 95 metara. Pojava kratera i vrtača na poljima centralne Anadolije posljednjih godina privlači pažnju javnosti, a geološki faktori i nekontrolisano korištenje podzemnih voda, dovode do učestalosti takve pojave, ali i situacije da je dubina veća od promjera tih kratera. Duboke šupljine formirane su u tlu. Ranije je uglavnom bilo riječ o širokim i plitkim ulegnućima tla.

Divlje navodnjavanje poljoprivrednih površina stvorilo je ozbiljan problem. Posljedice suše u zemlji pratile su i vrtače i sada se može govoriti o starim i novim vrtačama, uzimajući u obzir period njihovog nastanka, ali i uzroke i karakteristike.

"Vrtače u prošlosti, uglavnom nisu bile mnogo duboke,ali su imale veliki promjer. Sada imamo pojavu ljevkastih kratera. Novonastale vrtače u zadnjih pet godina ne nastaju kao stare. Nisu velikog promjera na površini tla, ali imaju cilindričnu formu ka dubini, što znači da su podzemne vode sada vrlo niske. Naše podzemne vode otišle su ispod 170 do 200 metara", istakao je profesor Tehničkog fakulteta Univerziteta u Aksarayu

Kaže da se voda u arteškim bunarima nekontrolirano crpi tokom divljeg navodnjavanja poljoprivrednih površina i upozorava da takva situacija stvara ozbiljan problem.

Ovaj univerzitetski profesor navodi, da su podzemne vode sada značajno smanjene i da će negativni uticaj njihovog povlačenja dostići ozbiljne razmjere. 

Upozorava da se pod hitno mora zaustaviti takva vrsta navodnjavanja polja i da se uz konsultaciju sa stručnjacima spriječi potpuni nestanak podzemnih voda. Ovim pitanjem trebali bismo se i mi pozabaviti, s obzirom na našu ponornicu Trebišnjicu, da se ne bi našli u sličnoj situaciji. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()