Španski parlament odobrio kontroverzni zakon o amnestiji za katalonske separatiste

Glasanje za zakon, koji je prošle godine predstavila vladajuća Socijalistička stranka premijera Pedra Sáncheza, bilo je 177 prema 172, objavio je predsjednik donjeg doma španskog parlamenta

30.05.2024. 12:55
  • Podijeli:
španija zastava pixabay-659c0c6cc4e61.webp Foto: Pixabay

Španski parlament odobrio je u četvrtak kontroverzni zakon o amnestiji koji bi mogao koristiti stotinama ljudi koji se suočavaju s kaznenim progonom zbog svoje uloge u neuspjelim nastojanjima za neovisnost u Kataloniji, u i oko Barcelone, 2017. godine.

Glasanje za zakon, koji je prošle godine predstavila vladajuća Socijalistička stranka premijera Pedra Sáncheza, bilo je 177 prema 172, objavio je predsjednik donjeg doma španskog parlamenta.

Presudna potpora došla je od dviju katalonskih separatističkih stranaka, Junts (Zajedno) i Esquerra Republicana (Republikanska ljevica), svaka sa sedam mjesta u španskom parlamentu.

Glavna španska opozicijska konzervativna Narodna stranka i krajnje desna stranka Vox glasale su protiv te mjere. Neposredno prije glasanja, predsjednica madridske regionalne vlade Isabel Diaz Ayuso, iz Narodne stranke, obećala je žalbu protiv novog zakona španskom Ustavnom sudu, najvišem u zemlji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()