Španija testira novu vrstu saobraćajnih kamera

Radar ispred kamere služi za detekciju vozača koji naglo koče, dok je drugi smješten na određenoj udaljenosti iza kamere, ponekad čak i jedan kilometar, te registruje vozače koji ubrzaju nakon što prođu kameru

01.10.2023. 20:20
  • Podijeli:
videonadzor_kamere_foto_Pixabay-1666335796240.webp Foto: Pixabay

​Radar ispred kamere služi za detekciju vozača koji naglo koče, dok je drugi smješten na određenoj udaljenosti iza kamere, ponekad čak i jedan kilometar, te registruje vozače koji ubrzaju nakon što prođu kameru.

U nastojanju da putevi budu što sigurniji za građane, Španija testira novu vrstu saobraćajnih kamera za kontrolu brzine kojoj je cilj stati na kraj onima koji naglo koče pred kamerom, a čim je prođu, stanu na gas.

Iako se možda čini kako se radi o revoluciji u prometnoj sigurnosti, rješenje je zapravo posve jednostavno.

Radi se o dva mobilna radara pričvršćena sa svake strane statične kamere, objašnjava "Top Gear", koji je najavio da bi slične kamere uskoro mogle biti u upotrebi i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Radar ispred kamere služi za detekciju vozača koji naglo koče, dok je drugi smješten na određenoj udaljenosti iza kamere, ponekad čak i jedan kilometar, te registruje vozače koji ubrzaju nakon što prođu kameru.

"Ovi uređaji će uloviti i kazniti više vozača, podstaći vozače da se drže ograničenja i poboljšati saobraćajnu sigurnost" smatra Geri Digva iz britanskog udruženja "Drumski anđeo", dodajući kako se jedna od četiri saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama u Ujedinjenom Kraljevstvu događa zbog prebrze vožnje, prenosi "Večernji list".
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()