Španija: Obilna kiša izazvala bujične poplave

Padavine su pogodile Mursiju, Valensiju, Kataloniju i Aragon

26.05.2023. 16:16
  • Podijeli:
spanija_poplave (1)-6470beceeea43.webp Foto: Reuters

Obilne padavine od početka sedmice u Španiji dovele su do bujičnih poplava na jugoistoku i istoku zemlje.

Prema informacijama lokalnih vlasti i Direkcije za meteorologiju, prekomjerne padavine pogodile su Mursiju, Valensiju, Kataloniju i Aragon. Poplavljenje su kuće i preduzeća, voda je uništila puteve i nosila automobile.

U Valensiji, gdje je od početka sedmice na snazi narandžasto upozorenje, zabilježeno je više od 140 litara padavina po kvadratnom metru, posebno u Castellonu i njegovoj okolini.

U Mursiji, gdje su škole zatvorene, 15 ljudi je spašeno iz vozila zahvaćenih poplavom, među kojima su četiri spašene helikopterom.

U glavnom gradu Madridu u proteklih 12 sati zabilježeno je 100 litara padavina po kvadratnom metru, a ekipe hitne pomoći intervenisale su na 16 lokacija.

Nakon istorijski malih količina padavina u martu i aprilu, Španija je u maju zabilježila rekordne količine padavina.

Komentarišući situaciju u španskim medijima, meteorolozi su ukazali na uticaj klimatskih promjena, navodeći da kratkotrajne i intenzivne padavine ne rješavaju problem suše, već samo dovode do poplava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()