Sony prijavio pad profita od sedam odsto

Kompanija je takođe za dlaku promašila svoje prognoze za prodaju svoje vodeće PlayStation 5 igračke konzole za cijelu godinu

15.05.2024. 13:40
  • Podijeli:
sony playstation 5, soni plejstejšn 5 - 30 april 2023 - profimedia-65ce12f49ccce.webp Foto: Profimedia

​Sony u utorak je prijavio pad godišnjeg profita od 7 odsto u fiskalnoj 2023. godini, povučen zbog slabosti u odjeljenju finansijskih usluga.

Kompanija je takođe za dlaku promašila svoje prognoze za prodaju svoje vodeće PlayStation 5 igračke konzole za cijelu godinu.

Evo kako je Sony poslovao u martovskom tromjesečju u odnosu na konsenzusne procjene LSEG-a:

"Prihod: 3,5 biliona jena (22,4 milijarde dolara) naspram očekivanih 2,89 biliona jena. To predstavlja povećanje od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu - ali prvi pad od Sonyjevog kvartala u septembru 2020.", prema podacima LSEG-a.

"Operativni profit: 229,4 milijarde jena naspram očekivanih 236,81 milijardi jena. To predstavlja skok od 57 odsto u odnosu na prethodnu godinu".

Japanski igrački gigant prijavio je prihod od 13 biliona u 2023. godini, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, operativni profit kompanije Sony za cijelu godinu iznosio je 1,2 triliona jena, što je pad od 7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Sony je za dlaku propustio revidirani cilj za prodaju PlayStation 5. Kompanija je saopštila da je prodaja njene vodeće konzole iznosila 20,8 miliona u fiskalnoj 2023.

To je nešto niže od revidiranog cilja od 21 milion jedinica koji je Sony dao investitorima u februaru. Prije toga, kompanija je predviđala da će njena PS5 konzola prodati 25 miliona jedinica tokom cijele godine.

Sony je rekao da je njegovo poslovanje sa finansijskim uslugama primarni segment koji smanjuje profit.

U 2023, operativni prihod u jedinici za finansijske usluge iznosio je 173,6 milijardi jena, što predstavlja pad od 22,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine nakon čvrstog povećanja u 2022.

Kompanija je takođe patila od opadanja svog poslovanja sa rješenjima za snimanje i sensing (I&SS), u kojem se nalaze njeni čipovi za snimanje.

Sonyjev I&SS posao zabilježio je operativni prihod od 193,5 milijardi jena, što je pad od devet odsto u odnosu na 2022.

Sony je rekao da predviđa pad ukupnog prihoda grupe za tekuću fiskalnu godinu. Kompanija očekuje da će prodaja dostići 12,3 triliona jena za godinu koja se završava marta 2025, što je pad od pet odsto.

Očekuje se da će operativni prihod u fiskalnoj 2024. iznositi 1,28 triliona jena, što je povećanje od pet odsto, navodi Sony u svojim konsolidovanim rezultatima, prenosi "Blic".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()