Šolc: Ukrajina je spremna za mir

"Pregovori o završetku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsjednik Vladimir Putin shvati da neće pobijediti"

05.03.2023. 19:50
  • Podijeli:
šolc putin profimedia-0679013830-6389ec163dbc5.webp Foto: Profimedia

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u nedjelju da pregovori o završetku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsjednik Vladimir Putin shvati da neće pobijediti.

"Prema mom mišljenju, neophodno je da Putin shvati da neće uspjeti u svojoj invaziji i njegovoj imperijalistikoj agresiji, odnosno, da treba da povuče vojsku. To je osnova za razgovore", rekao je Šolc za CNN.

On je rekao da vjeruje da je Ukrajina "spremna za mir".

"Ako pogledate prijedlog Ukrajinaca, lako možete da vidite da su spremni za mir. Nešto mora da se uradi, a to nešto je na Putinu", dodao je Šolc.

Upitan da li postoji sporazum o okončanju rata prema kojem bi se Ukrajina složila da odustane od povratka kontrole nad Krimom i dijelom istočnog regiona Donbas, Šolc je poručio da takva odluka ne može da se donese bez ukrajinske strane.

"Nećemo donositi odluke umjesto njih, već ćemo ih podržati", poručio je on.

CNN je upitao Šolca da li bi ohrabrio Kijev da pristane na takav sporazum, ali njemački kancelar nije dao direktan odgovor.

"Rekli smo Ukrajini da mogu da idu na članstvo u EU. Oni rade da naprave korak po tom pitanju, i smatram da znaju da smo spremni da im damo bezbjednosne garancije u uslovima mira, ali još nismo stigli dotle", rekao je Šolc, koji je u petak razgovarao u Bijeloj kući sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()