Skandal: Ukrajinski zastupnik ljetovao na Maldivima, iako nije smio izići iz zemlje

Juriju Aristovu prijeti zatvor

27.07.2023. 07:30
  • Podijeli:
maldivi-more-plaza-pixabay-4-.jpg

Ukrajinske vlasti su otvorile istragu protiv Jurija Aristova, člana Verhovne Rade iz redova stranke Sluga naroda predsjednika Volodimira Zelenskog, javlja Kyiv Independent. Istragu su najavili Služba sigurnosti Ukrajine, Državni istražni ured i Ured glavnog tužitelja.

Inače, Aristov obnaša i funkciju zamjenika predsjednika parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost. Istraživanjem novinarskog projekta Slidstvo.info otkriveno je kako je Aristov otputovao na Maldive sredinom jula, uprkos tome što je zabranjeno putovanje dužnosnika u inozemstvo, osim u slučajevima kada se radi o službenim putovanjima.

Ukrajinski zastupnik je viđen u resortu Waldorf Astoria s pet zvjezdica koji se nalazi na privatnom otoku. Novinari Slidstvo.info potom su nazvali resort i dobili potvrdu da je Aristov bio gost. Prosječna cijena jednog noćenja u tom resortu veća je od 2700 dolara.

Prema dostupnim informacijama, zastupnik je tvrdio da je na "poslovnom putu" kako bi mogao napustiti Ukrajinu. Ured glavnog tužitelja priopćio je da su u toku pretresi objekata u vlasništvu Aristova. Istražitelji su pronašli njegov pasoš u kojoj su bili pečati imigracijske službe Maldiva 14. i 21. jula.

Prema Državnom istražnom uredu, protiv njega se vodi istraga zbog krivotvorenja, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora. David Arahamia, čelnik frakcije Sluge naroda u parlamentu, najavio je da će zahtijevati oduzimanje mandata Aristovu ako se potvrde informacije o njegovu putovanju. Aristov je kasnije podnio zahtjev za ostavku na mjesto člana parlamenta, a očekuje se da će Verhovna Rada razmotriti zahtjev. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()