Sjeverna Koreja završila razvoj špijunskog satelita: Kim Jong-un naredio lansiranje

Sjeverna Koreja je u decembru provela ono što je nazvala važnom “završnom fazom” testa za špijunski satelit

19.04.2023. 13:01
  • Podijeli:
kim-jong-un-reuters Cropped (1).jpg Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je da je njegova zemlja završila razvoj prvog vojnog špijunskog satelita i naredio zvaničnicima da sprovedu njegovo lansiranje u skladu sa planovima, javlja Anadolija.

Sjeverna Koreja je u decembru provela ono što je nazvala važnom “završnom fazom” testa za špijunski satelit, a Kim je rekao da se nada lansiranju satelita do kraja aprila.

Sjevernokorejski lider je naredio da se ubrzaju završne pripreme za njegovo lansiranje i čvrsto uspostavi sposobnost satelitskog prikupljanja obavještajnih podataka tako što će u budućnosti uzastopno rasporediti nekoliko izviđačkih satelita na različitim orbitama. Kim je ponovo kritikovao zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Južne Koreje i rekao da Washington pretvara Seul u naprednu bazu za “agresiju i arsenal za rat”.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su i dalje na visokom nivou pogotovo nakon nedavnih raketnih testova Pjongjanga. U subotu je zajednički štab Južne Koreje objavio da je ispaljen hitac upozorenja na sjevernokorejski patrolni čamac koji je prešao njihovu pomorsku granicu.

U saopštenju Generalštaba navedeno je da je otvorena vatra upozorenja na patrolni čamac Sjeverne Koreje, koji je prekršio sjevernu graničnu liniju, koja je de facto granica u teritorijalnim vodama.

Ovaj događaj se poklopio s trilateralnom vojnom vježbom u kojoj su učestvovali Južna Koreja, Japan i SAD u međunarodnim vodama Japanskog ili Istočnog mora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()