Šefovi Irana i Saudijske Arabije razgovarali o stanju u Palestini

Raisi i Bin Salman čuli se telefonski

12.10.2023. 18:49
  • Podijeli:
palestina pixabay-6521637f56ed2.webp Foto: Pixabay

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman razgovarali su o palestinsko-izraelskom sukobu, u prvom telefonskom razgovoru između dvojice lidera od sporazuma između Teherana i Rijada o obnovi veza uz posredovanje Kine.

Poziv dvojice lidera uslijedio je u trenutku kada je Izrael izveo zračne napade na Pojas Gaze kao odmazdu za smrtonosni napad palestinskih militanata Hamasa u Izraelu.

Raisi i saudijski prijestolonasljednik razgovarali su o potrebi okončanja ratnih zločina protiv Palestine, objavili su iranski državni mediji.

Saudijski prijestolonasljednik, sa svoje strane, potvrdio je da Kraljevstvo ulaže sve moguće napore u komunikaciji sa svim međunarodnim i regionalnim stranama kako bi zaustavilo eskalaciju koja je u toku, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Također je ponovio da Saudijska Arabija odbacuje ciljanje civila na bilo koji način, dodala je SPA.

Saudijska Arabija i Iran pristali su obnoviti veze u martu prema sporazumu koji je dogovorila Kina nakon sedam godina neprijateljstva, koje je prijetilo stabilnosti i sigurnosti u Zaljevu i pomoglo raspirivanju sukoba na Bliskom istoku, od Jemena do Sirije.

Upitan o Raisijevom razgovoru s prijestolonasljednikom, visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je da je Washington, koji čvrsto podupire Izrael u njegovoj borbi protiv Hamasa, u"stalnom kontaktu sa saudijskim liderima.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()