Šef Pentagona: NATO stoji uz Ukrajinu ”na duge staze”

Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri dugo će stajati uz Ukrajinu, rekao je Lloyd Austin u izjavi na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu

15.02.2024. 23:00
  • Podijeli:
Pentagon_Foto Profimedia-641f90c5efd39.webp Foto: Pentagon

Šef američkog Ministarstva odbrane Lloyd Austin obećao je u četvrtak podršku Ukrajini u njezinom ratu protiv Rusije, javlja Anadolu.

"Bližimo se dvije godine od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri dugo će stajati uz Ukrajinu", rekao je Austin u izjavi na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Austin je istakao i da su saveznici ponovno potvrdili trajnu predanost "slobodnoj i suverenoj" Ukrajini.

"Gotovo dvije godine nakon (ruski predsjednik Vladimir) Putinove ničim izazvane invazije na Ukrajinu, najozbiljnije prijetnje transatlantskoj sigurnosti u decenijama, NATO je postao jači i ujedinjeniji nego ikada", naglasio je Austin.

Dodao je da će SAD nastaviti jačati svoje veze s "duboko cijenjenim" saveznicima dok se bliži Samit povodom 75. godišnjice NATO-a u Washingtonu.

Američki Senat odobrio je u utorak 95,34 milijarde dolara vrijedan plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu sa 70 prema 29 glasova, premašivši prag od 60 glasova koji je posljednjih godina bio potreban za odobrenje. Odobrenje Zastupničkog doma daleko je od izvjesnog.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()