Šef međunarodnog crvenog krsta podnio ostavku

Frančesko Roka napušta funkciju nakon kontroverze u Italiji, gdje od marta vodi desničarsku vladu regiona Lacio, koji obuhvata Rim

22.06.2023. 19:36
  • Podijeli:
francesco rocca foto profimedia-6494868a6a5ba.webp Foto: Profimedia

Šef Međunarodne federacije Crvenog krsta Frančesko Roka povlači se sa funkcije, potvrdio je danas portparol najveće svjetske humanitarne mreže, nakon spora u Italiji oko događaja Rimska gej parada.

Roka je pisao nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i obavijestio ih da se povlači, prenio je AFP.

On napušta funkciju nakon kontroverze u Italiji, gdje od marta vodi desničarsku vladu regiona Lacio, koji obuhvata Rim.

Ranije ovog mjeseca, vlada Lacija povukla je sponzorstvo Rimskoj gej paradirajdu, rekavši da je događaj planiran za 10. jun previše politički.

Roka je rekao da je odlučio da podnese ostavku da bi izbjegao mogućnost da njegove odluke kao predsjednika regiona Lacio budu instrumentalizovane na način koji utiče na ugled Crvenog krsta.

U pismu upućenom 191 nacionalnom društvu i sekretarijatu Crvenog krsta, on je "sa velikom tugom" rekao da je njegova odluka da podnese ostavku bila "veoma teška" i donesena nakon "pažljivog i bolnog razmišljanja" s ciljem da zaštiti organizaciju i ljude kojima svi u njoj služe.

Takođe je rekao da mu sve već angažovanje u Laciju otežava obavljanje ova dva posla.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()