Scholz: Formula o dvije države je jedino trajno rješenje

Vlada Izraela odbija da diskutuje o „dvodržavnom rješenju“, što iritira međunarodnu zajednicu i Netanjahu je više puta izrazio svoje protivljenje „palestinskom suverenitetu“

06.02.2024. 08:15
  • Podijeli:
olaf scholz reuters-657c2b01d622d.webp Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom da je primjena formule o dvije države uslov za trajni mir na Bliskom istoku.

„Samo rješenje o dve države na osnovu pregovora će otvoriti izglede za trajno rješenje bliskoistočnog sukoba. To mora da se odnosi i na Gazu i Zapadnu obalu“, rekao je njemački kancelar i pozvao na centralnu ulogu „reformisane Palestinske uprave“, navedeno je saopštenju za štampu njegovog kabineta.

Vlada Izraela odbija da diskutuje o „dvodržavnom rješenju“, što iritira međunarodnu zajednicu i Netanjahu je više puta izrazio svoje protivljenje „palestinskom suverenitetu“.

Zapadne diplomate pokušavaju da promovišu rješenje koje će omogućiti Izraelcima i Palestincima da žive u dvije odvojene i suverene države, a izgledi da se to desi su smanjeni zbog rata u Gazi.

Njemačka je kao i SAD odlučno podržala Izrael poslije napada Hamasa 7. oktobra na izraelsku teritoriju i početka rata u Pojasu Gaze.

U razgovoru je Olaf Scholz takođe istakao „hitnu potrebu da se značajno poboljša pristup i isporuka humanitarne pomoći“ stanovnicima Pojas Gaze, označivši situaciju „vrlo zabrinjavajućom“.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()