Scholz će u četvrtak Bundestagu poslati izjavu o sigurnosti u Njemačkoj

Aktuelna situacija

04.06.2024. 08:03
  • Podijeli:
olaf scholz reuters-657c2b01d622d.webp Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz namjerava u četvrtak u Bundestagu poslati vladinu izjavu o aktualnoj sigurnosnoj situaciji no još je nejasno hoće li fokus biti na unutrašnjoj ili na vanjskoj politici.

Kancelarovo pismo predsjedniku Bundestaga Bärbelu Basu jučer navečer postalo je dostupno njemačkoj novinskoj agenciji dpa te je tako otkrven Scholzov plan da pošalje izjavu.

Scholz je prošle sedmice promijenio stav prema ukrajinskoj politici kako bi vladi u Kijevu dopustio korištenje njemačkog oružja za napad na vojne ciljeve na ruskom teritoriju. Opozicija je tražila objašnjenje.

Istodobno, vodi se i domaća politička rasprava o sigurnosti i prijetnji ekstremističkog nasilja nakon napada nožem u Mannheimu u kojemu je smrtno stradao policajac. Ljevičarski političar Christian Görke rekao je da bi volio da je njemački kancelar prošle sedmice podnio izjavu "umjesto da najavljuje usamljene odluke o širenju rata u Ukrajini".

Scholz je jučer branio promjenu stava prema Ukrajini. "Sigurni smo da to neće pridonijeti eskalaciji, jer - kao što je također opisao američki predsjednik - radi se samo o mogućnosti odbrane velikog grada kao što je Harkiv. Odluka je 'pažljivo donesena' s njemačkim prijateljima i saveznicima", naglasio je.

Nakon napada nožem tokom protuislamskog skupa u Mannheimu, Scholz je već javno najavio oštre mjere protiv ekstremista. "Policajac koji je zadobio smrtonosne povrede izgubio je život za mir i sigurnost. Bio je na dužnosti jer je štitio demokraciju", rekao je Scholz u ponedjeljak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()