Saudijska Arabija i EU pokrenuli novu incijativu za mir između Palestine i Izraela

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud izjavio je u ponedjeljak za državnu TV da neće biti rješenja za palestinsko-izraelski sukob bez nezavisne palestinske države

19.09.2023. 07:23
  • Podijeli:
izrael-foto-anadolija.jpg

Saudijska Arabija i Evropska unija pokrenule su novu inicijativu pod nazivom “Napor za Dan mira” kako bi sakupile paket poticaja za Izraelce i Palestince u nadi da će pokrenuti izraelsko-palestinski mirovni proces koji je bio zamrznut posljednje desetljeće.


Jordan, Egipat i Arapska liga također su dio inicijative, čiji je uvodni sastanak održan u ponedjeljak na marginama zasjedanja na visokoj razini 78. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

“Znamo da stranke nisu spremne u ovoj fazi. Nisu spremni”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell novinarima u New Yorku nakon sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici 60 zemalja članica UN-a.

"Ne možemo ostati besposleni ponavljajući mantru o rješenjima s dvije države, a da ne učinimo sve što možemo da to postignemo. Rezultat sastanka je veća predanost mnogih ljudi da se više angažiraju na ovom rješenju dvije države, koje je jedino održivo rješenje. Ne postoji alternativa dvodržavnom rješenju sukoba i ne postoji održivo drugo rješenje", poručio je Borell.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud izjavio je u ponedjeljak za državnu TV da neće biti rješenja za palestinsko-izraelski sukob bez nezavisne palestinske države.

"Rješenje dvije države mora se vratiti u prvi plan", dodao je.

Sjedinjene Države se zalažu za sigurnosni pakt s Rijadom koji bi uključivao sporazum o normalizaciji između Saudijske Arabije i Washingtona, uz geste Izraela prema Palestincima.

Izrael je ukazao na ovaj dogovor na čekanju i druge sporazume o normalizaciji s arapskim državama kao dokaz da Izrael može unaprijediti svoje veze s arapskim svijetom odvojeno od pitanja palestinske državnosti.

Borrell je objasnio da, iako je pozdravio "sporazume između arapskih zemalja i Izraela... moramo raditi na miru između Izraela i Palestine, a tome svi moraju dati doprinos - Arapi, Evropljani, Sjedinjene Države, čitav svijet."

EU je saopćiča da su uspostavljene tri radne skupine uključujući politiku i sigurnost,ekonomiju i okoliš te ljudsku dimenziju. Napredak prema stvaranju paketa poticaja do septembra2024. ocjenjivat će se svaka tri mjeseca. Također je stvoren mehanizam koji Izraelcima i Palestincima omogućuje odvojenu interakciju s inicijativom.

Oni koji su uključeni u inicijativu podržavaju dvodržavno rješenje sukoba temeljeno na linijama prije 1967. s susjednim palestinskim teritorijem, saopćila je EU.

Zamjenica glavnog tajnika UN-a Rosemary DiCarlo rekla je da je važno deeskalirati napetosti, prekinuti ciklus nasilja i ponovno uspostaviti politički horizont i da je u tu svrhu potrebno političko vodstvo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()