“Samo Amerika stoji između masakra i prekida vatre u Gazi”

Zvanična Ankara kritikovala Washington zbog veta u UN-u

15.12.2023. 10:07
  • Podijeli:
biden netanyahu reuters-652ff50d76f78.webp Foto: Reuters

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan u četvrtak je tokom zvanične posjete Azerbejdžanu kritikovao Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog blokiranja rezolucija Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Gazi.

“Samo SAD stoji između masakra i prekida vatre u Gazi”, rekao je Fidan.

Ističući da više ne bi trebalo blokirati nijednu rezoluciju UN-a o prekidu vatre, šef turske diplomatije je također kritikovao druge zapadne zemlje zbog “saučesništva” u izraelskim napadima.

“Način na koji su zapadne zemlje, koje se hvale svojim moralom, saučesnice u masakru u Gazi ukazuje na kolaps trenutnog globalnog sistema”, rekao je Fidan i dodao:

“Vidjeli smo da su mnoge zemlje, koje su ranije bile suzdržane ili protiv, sada odlučile stati uz Palestinu”.

Turski ministar vanjskih poslova sastao se u četvrtak s azerbejdžanskim kolegom Jeyhunom Bayramovim u glavnom gradu Bakuu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio je da je Ankara zadovoljna tekućim mirovnim pregovorima između Azerbejdžana i Armenije, dodajući da je prilika za mir značajno porasla i da je sada neizbježna.

“Pozdravljamo pozitivan napredak trajnog mira i sporazuma o određivanju granice između Azerbejdžana i Armenije”, rekao je Fidan.

Izrazio je i zadovoljstvo nedavnom odlukom Azerbejdžana i Armenije da poduzmu konkretne mjere za izgradnju povjerenja.

“Nadamo se da će se takvi koraci nastaviti i utrti put za sveobuhvatni mirovni sporazum”, rekao je Fidan.

Naglasio je da će zamah u mirovnim pregovorima između Azerbejdžana i Armenije također će pomoći normalizaciji odnosa između Ankare i Jerevana.

Turski ministar vanjskih poslova je također čestitao Azerbejdžanu na uspostavljanju kontrole i suvereniteta nad Karabahom kroz antiterorističku operaciju u septembru ove godine.

Poručio je da je stabilnost južnog Kavkaza ključna za sigurnost transporta i energetskih cjevovoda.

“Moramo se nositi s prilikama i rizicima u energetskom sektoru sveobuhvatnom strategijom zasnovanom na našim zajedničkim interesima. Proširenje kapaciteta TANAP-a i prenos kaspijskog prirodnog plina u Turskoj i Evropu ključni su elementi naše strategije”, rekao je Fidan.

Dodao je da je miran i spokojan Južni Kavkaz u interesu svih aktera i da sve strane treba da rade na stvaranju klime mira i normalizacije.

“Nažalost, armenska dijaspora na Zapadu iskorištava teške uslove sa kojima se suočava armenski narod”, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Ističući da armenska dijaspora pokušava da podstakne neke zemlje protiv Azerbejdžana, Fidan je rekao da bi “bilo prikladnije usmjeriti napore ka stvaranju okruženja u kojem armenski narod može uspostaviti normalne odnose sa svojim susjedima, umjesto da se bavi ovim provokacijama”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()