Samit EU - Kina: Obe strane imaju interes za efikasan trgovinski sistem

Predsjednik Kine Si Đinping i kineski premijer Li Đang sastali su se danas u Pekingu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen

07.12.2023. 16:38
  • Podijeli:
kina_trgovina_anadolija 1-63b0ab933b1c1.webp Foto: Anadolija

EU i Kina dijele interes za efikasan multilateralni trgovinski sistem zasnovan na pravilima, opremljen da odgovori na ključne izazove današnjice, saopštio je Evropski savjet nakon 24. samita EU i Kine održanom danas u Pekingu.

Predsjednik Kine Si Đinping i kineski premijer Li Đang sastali su se danas u Pekingu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U saopštenju se navodi da je Samit bio prilika da se EU angažuje sa Kinom nakon perioda intenziviranih bilateralnih kontakata i dijaloga.

Organizovanju Samita prethodili su posjete i dijalozi na visokom nivou o strateškim i spoljnopolitičkim pitanjima, ljudskim pravima trgovini, ekonomiji, klimi i ekologiji, kao i o digitalnim pitanjima.

Samit je pokazao posvećenost EU radu sa Kinom i naglasio potrebu za konkretnim napretkom u diskusijama dvije strane.

Mišel je izjavio da je važan odnos EU i Kine, ali da trgovinski i ekonomski odnosi dvije strane treba da budu više uravnoteženi, recipročni i obostrano korisni.

"Nastavićemo da radimo na jednakim prilikama za naše kompanije. Danas treba da bude ostvaren prvi korak. Računamo na Kinu, kao stalnog člana Savjeta bezbjednosti UN, da zaštiti Povelju UN i suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja. Nastavićemo da sarađujemo sa Kinom na osnovu transparentnosti, predvidivosti i recipročnosti", rekao je Mišel.

Fon der Lajenova je istakla da je odnos sa Kinom kompleksan i da postoji odgovornost da se učini da taj odnos bude efikasan.

"Saglasili smo se da je u zajedničkom interesu da imamo uravnotežene trgovinske odnose i treba da se suočimo sa izazovima u svijetu u kojem su sve veće geopolitičke podjele", navela je Fon der Lajenova i naglasila da treba "svi da rade" kako bi zaustavili rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Strane su se danas saglasile i u vezi sa važnošću da se osigura zaštita civila na Bliskom istoku, da se poboljša teška situacija u Gazi i da se sprovede Rezolucija 2712 Savjeta bezbjednosti UN. EU i Kina potvrdile su privrženost rješenju sa dvije države kada se radi o izraelsko-palestinskom pitanju.

EU je istakla da očekuje od Kine da preduzme konkretne korake ka poboljšanju pristupa tržištu za izvoznike iz EU, kao i okruženja za evropske ulagače.

Evropski zvaničnici naglasili su zajedničku odgovornost u osiguravanju transparentnog i konkurentnog okruženja u polju digitalne ekonomije.

Lideri obje strane pozdravili su trajnu saradnju na pitanjima klimatskih promjena i ekologije.

Među drugim temama Samita razgovaralo se i o održivosti dugovanja, bezbjednosti hrane, zdravstvu i spremnosti na pandemije, bioraznolikosti, vodi, upravljanju okeanima, zagađenosti plastikom i sječi šuma.

EU je izrazila zabrinutost zbog situacije u vezi sa ljudskim pravima u Kini.

Evropski lideri potvrdili su privrženost politici "jedne Kine" i naglasili da su zabrinuti zbog povećanih tenzija u Tajvanskom moreuzu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()