SAD: Pet slučajeva malarije, prvo lokalno širenje te bolesti za 20 godina

Od 1992. godine bilo 11 epidemija malarije koju su prenijeli komarci

27.06.2023. 07:36
  • Podijeli:
komarac denga pixabay-63fa044c104b7.webp Foto: Pixabay

U SAD je zabilježeno pet slučajeva malarije koju su prenijeli komarci za posljednja dva mjeseca i to je prvi put da je došlo do lokalnog širenja te bolesti u posljednjih 20 godina.

Četiri slučaja otkrivena su na Floridi i jedan u Teksasu, prema zdravstvenom upozorenju koje su danas izdali Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, prenio je AP.

Centri su saopštili da su zaraženi malarijom na liječenju i da se njihovo stanje poboljšava.  

Ukoliko se ne liječi, malarija može dovesti do teških komplikacija i smrtnih slučajeva. 

Najveći broj smrtnih slučajeva posljednjih godina zabilježen je kod djece u podsaharskoj Africi.

U SAD se svake godine dijagnostikuje oko 2.000 slučajeva malarije, a velika većina oboljelih su putnici koji dolaze iz zemalja u kojima se malarija obično širi.

U SAD je od 1992. godine bilo 11 epidemija malarije koju su prenijeli komarci, a posljednja se dogodila 2003. u okrugu Palm Bič na Floridi, gdje je prijavljeno osam slučajeva.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()