Ruski vojnik osuđen na pet godina zatvora jer je odbio da ratuje u Ukrajini

Na snimku incidenta koji je kružio internetom vidi se kako se vojnik žali na lošu obuku

12.01.2023. 16:43
  • Podijeli:
Ruski vojnici_REUTERS.JPG Foto: Reuters

Ruski sud osudio je 24-godišnjeg profesionalnog vojnika na pet godina zatvora zbog odbijanja da se bori u Ukrajini, saopćili su zvaničnici u četvrtak, piše The Moscow Times.

Vojnik, "ne želeći da učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji", nije se prijavio na dužnost u maju 2022. godine, saopćila je sudska pres služba u Republici Baškortostan na južnom Uralu. Dodali su da je policija u septembru pronašla muškarca, Marsela Kandarova.

Odvojeno, vojni sud je saopćio da je Kandarova osudio na pet godina zatvora zbog izbjegavanja vojne službe više od mjesec dana tokom mobilizacije. Rusija je krajem septembra najavila mobilizaciju 300.000 ljudi za pružanje podrške ruskim trupama na terenu u Ukrajini.

Najava je izazvala egzodus muškaraca iz Rusije, a mnogi su pobjegli u susjedne zemlje, uključujući Jermeniju, Gruziju i Kazahstan. Kritičari kažu da mnogi od mobilisanih nisu imali nikakvog borbenog iskustva i da su prošli malo obuke prije nego što su poslani na front.

Presuda je uslijedila dan nakon što je vojni sud u Moskvi osudio vojnika na pet godina i šest mjeseci kazne zatvora zbog "premlaćivanja" oficira tokom svađe, javila je u srijedu ruska državna novinska agencija TASS.

Vojnik je izrazio "svoje nezadovoljstvo" što se obuka održava za novomobilisane vojnike izvan Moskve. Dok je govorio, puhao je dim cigarete u lice policajcu, koji je odgovorio odgurujući ga. Redovnik je tada gurnuo oficira u grudi.

Na snimku incidenta koji je kružio internetom vidi se kako se vojnik žali na lošu obuku, koristi nepristojne riječi i naziva vježbe "imitacijom".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()