Ruski pukovnik uhapšen nakon što je ukrao sedam tenkovskih motora

Njegov advokat tvrdi da nema dokaza o krivnji njegovog klijenta

29.04.2023. 20:53
  • Podijeli:
mariupol-mauripolj-ruski-tenkovi-reuters.jpg Foto: Reuters

Pukovnik ruske vojske uhapšen je zbog sumnje da je ukrao sedam tenkovskih motora T-90 i potom ih prodao za 20,5 milijuna rubalja (450.000 KM). Krivično djelo počinio je u razdoblju od novembra 2021. do aprila 2022. godine.

Prema ruskim novinama Kommersant, 44-godišnji pukovnik bio je zadužen za tehničku podršku tenkovskih jedinica Južnog vojnog okruga. Policija ga je uhapsila u blizini Rostova na Donu i optužila za krađu dijelova namijenjenih za popravku tenkova.

Spomenuti motori došli su iz tvornice tenkova u Čeljabinsku. Krivično djelo je počinio u saradnji s drugim osobama. Nije jasno s kim je točno pukovnik surađivao i kome je prodavao dijelove.

Sud je pukovniku do sada odredio dvomjesečni pritvor. Njegov advokat tvrdi da nema dokaza o krivnji njegovog klijenta.

Prema citiranim novinama, ovo nije prvi slučaj takve krađe u ruskim oružanim snagama. Na primjer, 2019. godine tri su službenika ukrala nekoliko motora kamiona Kamaz ukupne vrijednosti 1,3 miliona rubalja (28.000 KM). Sud ih je proglasio krivima i poslao na zatvorsku kaznu od dvije i pol do tri godine.

Kommersant nije precizirao s kakvom kaznom se pukovnik suočava u slučaju ukradenih tenkovskih motora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()