Ruska Duma usvojila zakon o povlačenju iz Sporazuma o zabrani nuklearnih proba

Rusija tvrdi da neće nastaviti nuklearna testiranja osim ako Washington to ne učini

18.10.2023. 18:43
  • Podijeli:
Topol-M_Interkontinentalni balistički projektil_nuklearna raketa_lansiranje_Foto Profimedia-64242cc93e6a5.webp Foto: Profimedia

Ruski parlament brzo je ispunio želju predsjednika Vladimira Putina usvajanjem zakona kojim se mijenja pravni stav Moskve o nuklearnom testiranju u vrijeme akutne napetosti sa Zapadom.

Donji dom parlamenta, Državna duma, usvojila je u srijedu drugo i treće čitanje zakona kojim se opoziva ruska ratifikacija Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. Oba su usvojena jednoglasno.

Putin je pozvao Dumu 5. oktobra da izvrši promjenu kako bi se “ponovila” pozicija Sjedinjenih Država, koje su potpisale, ali nikada nisu ratificirale sporazum iz 1996. godine.

"Razumijemo odgovornost prema našim građanima, štitimo našu zemlju. Ono što se danas dešava u svijetu je isključiva krivica Sjedinjenih Država", izjavio je predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin.

Rusija tvrdi da neće nastaviti nuklearna testiranja osim ako Washington to ne učini, ali stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuti su da bi mogla pokušati da izvede probu kojui bi Zapad shvatio kao nuklearnu eskalaciju u jeku rata u Ukrajini, prenosi Reuters.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()