Rusija samo u aprilu regrutovala 10.000 zatvorenika

Napominju da su od ljeta 2022. godine zatvorenici bili ključni regruti za operacije plaćeničke grupe Wagner

11.05.2023. 13:46
  • Podijeli:
ruski tenk profimedia-63f3781a53417.webp Foto: Profimedia

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi dnevni izvještaj s ukrajinskog ratišta u kojem se ističe da je Rusija samo u mjesecu aprilu regrutovala 10.000 zatvorenika.

"Od početka 2023. godine, rusko Ministarstvo odbrane je pojačalo plan za regrutovanje ruskih zatvorenika za borbu u Ukrajini. Vjerovatno je da se samo u aprilu 2023. prijavilo do 10.000 osuđenika", navode iz ministarstva.

Napominju da su od ljeta 2022. godine zatvorenici bili ključni regruti za operacije plaćeničke grupe Wagner.

"Međutim, grupa je vrlo vjerovatno izgubila pristup ruskom kaznenom sistemu u februaru 2023. kada je njen javni sukob sa Ministarstvom odbrane eskalirao", smatraju Britanci.
Dodaju da je kampanja regrutacije zatvorenika dio šire strategije ruskog ministarstva odbrane da povećaju broj vojnika, a pokušaju izbjeći provođenje nove obavezne mobilizacije, koja bi bi bila vrlo nepopularna u Rusiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()