Rusija pisala Vijeću sigunosti: Spriječite gnusni zločin Ukrajine

Moskva smatra da Kijev planira napad "prljavom bombom"

25.10.2022. 07:06
  • Podijeli:
vladimir-putin-sojgu-reuters.jpg Foto: Reuters

Rusija planira u Vijeću sigurnosti UN-a iznijeti svoje optužbe da Ukrajina planira napad "prljavom bombom" i pozvala je čelnika UN-a Antonia Guterresa da učini sve što može kako bi "spriječio taj gnusni zločin".

S napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu "prljavu bombu" s nuklearnim materijalom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad a da će za njega optužiti Ukrajinu. Zapadne zemlje također su odbacile optužbe Rusije kao izgovor za intenziviranje osmomjesečnog rata koji je započeo u februaru kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu.

"Upotrebu 'prljave bombe' od kijevskog režima smatrat ćemo činom nuklearnog terorizma", napisao je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu, u koje je Reuters imao uvid, Guterresu i Vijeću sigurnosti u ponedjeljak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()