Rusija optužila EU za podizanje željezne zavjese

Nakon zabrana ulaska automobila sa ruskim tablicama

19.09.2023. 08:50
  • Podijeli:
Kremlj_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije komentarisalo je odluku pojedinih zemalja članica Evropske unije o zabrani ulaska automobilima s ruskim registracijama i ustvrdilo da šteti običnim Rusima.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije najnovija objašnjenja Evropske komisije o zabrani ulaska ruskim automobilima smatra "nadasve apsurdnim" i štetnim za "obične Ruse".

"Sada se čini sasvim očitom očajnička želja sadašnje EU elite da podigne novu 'željeznu zavjesu' u Evropi, u potpunosti ograničavajući komunikaciju među ljudima", tvrdi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusi akcije Evropske komisije smatraju "krajnjom provokacijom zemalja članica EU da pojačaju diskriminaciju Rusa na temelju njihove nacionalnosti". Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je građane da odvagnu rizike kada putuju u Evropsku uniju.

"Glavni gradovi država EU moraju jasno shvatiti da se ne mogu do kraja skrivati iza leđa Brisela, skrivati se iza notorne 'solidarnosti' EU koja tako otvoreno gazi ljudska prava", dodaje ministarstvo.

Prošlog su sedmice Litvanija, Latvija i Estonija odlučile zabraniti ulazak vozilima s ruskim registrima u svoje zemlje nakon preporuke Evropske komisije. Kasnije su im se pridružile Finska i Poljska.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()