Rusija o Ukrajini želi pregovarati sa SAD-om

U Kremlju smatraju da ukrajinske vlasti ionako ništa ne mogu dogovoriti bez blagoslova Washingtona.

30.10.2022. 20:08
  • Podijeli:
Dmitrij Peskov_SPUTNJIK_REUTERS-1667146484099.webp Foto: Sputnjik / Reuters

Rusija o Ukrajini najprije mora pregovarati sa SAD-om, ocijenio je u nedjelju glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

U Moskvi tvrde da ukrajinske vlasti ionako samo provode ono što im naredi Washington.

U Moskvi tvrde da Washington ima odlučujući glas u potezima Ukrajine 

"Washington, očito, ima odlučujući glas. Nemoguće je pregovarati o bilo čemu s Kijevom", kazao je Peskov u razgovoru za rusku TV stanicu Rusija 1, a prenio je TASS.

Dodao je kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski "teoretski može postići dogovor o bilo čemu, ali ti sporazumi ništa ne vrijede jer ih odmah može poništiti diktat izvana".

Zelenski je za Moskvu samo 'marioneta Zapada'  

Moskva već dugo tvrdi da je ukrajinska vlast samo "marioneta Zapada", a posebno Sjedinjenih Država, te stoga traži direktne pregovore s Washingtonom. U posljednje vrijeme u Kremlju govore da iza ukrajinskih vlasti stoji i Velika Britanija.

U Moskvi često ističu kako su ruska i ukrajinska strana krajem marta, na pregovorima u Istanbulu, bile nadomak dogovora, nakon čega je Kijev odlučio prekinuti pregovore. 

Ne kažu, međutim, da se Ukrajina iz pregovora povukla nakon masakra nad ukrajinskim civilima u Buči i ostalim gradovima na području Kijevske oblasti koje su ruske snage zauzele odmah na početku invazije. Osim toga, dvojbeno je i u kojoj su mjeri ruski i ukrajinski pregovarači na pregovorima u Istanbulu bili, kako kažu u Moskvi, "nadomak sporazuma", budući da nisu uspjeli riješiti teritorijalne sporove između dvije zemlje.

U rezoluciji UN-a osuđuje se rusko posezanje za ukrajinskim teritorijem 

Rusija je 24. februara napala Ukrajinu. U nešto više od osam mjeseci rata, ruske su snage zauzele oko petine ukrajinskog teritorija na istoku i zapadu zemlje, odnosno dijelove Luhanske, Donjecke, Zaporiške i Hersonske oblasti.

Rusija je ta područja nedavno i anektirala, iako ih ne nadzire u cijelosti. Još 2014. godine Rusija je anektirala Krim.

Ruski napad na Ukrajinu osudio je najveći dio međunarodne zajednice. Zapad je Moskvi uveo i sankcije.

Glavna skupština UN-a nedavno je usvojila rezoluciju za koju je glasalo 143 od ukupno 193 članica UN-a. U rezoluciji se osuđuje rusko posezanje za ukrajinskim teritorijem, koje se ocjenjuje kao kršenje međunarodnog prava.

Kijev ne želi pregovarati dok traje invazija na Ukrajinu

Ukrajina, EU, SAD i brojne druge zemlje poručile su kako nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinskih regija.

Posljednjih tjedana iz Moskve dolaze prijedlozi da se obnove rusko-ukrajinski pregovori. Iz Kijeva su u subotu poručili kako neće pregovarati s Moskvom sve dok traje rat.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()