Rusija jača saobraćajne veze s Kinom, Indijom, Pakistanom i Iranom

U Moskvi žele i da cijela Euroazijska unija pojača saobraćajne i logističke veze s istokom

22.12.2022. 22:08
  • Podijeli:
Moskva_PIXABAY-63a4b319b4320.webp Foto: Pixabay

Rusija treba razvijati logističke i saobraćajne veze s azijskim zemljama jer se središta moći premještaju sa zapad na istok, ocijenili su u ruskoj vladi. 

Isti zaključak, kazao je u četvrtak zamjenik ruskoga premijera Aleksej Overčuk, vrijedi i za Euroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), ekonomski blok kojeg čine Rusija, Bjelorusija, Armenija, Kazahstan i Kirgistan.

'Veze Rusije sa Zapadom su u velikoj mjeri oslabile'

"Centri ekonomske moći, kako ih zovu, premještaju se sa zapada na istok. Posebno će se razvijati ekonomije na jugu, poput Indije i Kine, dok se Pakistan i Afrika počinju razvijati. To su sve rastuća tržišta i zemlje koje su nam prijateljske. Naravno, uzimajući u obzir nove realnosti, Rusija i EAEU će s njima razvijati saobraćajne i logističke veze", kazao je Overčuk za televizijsku stanicu Rusija 24, a prenosi TASS.  

Ocijenio je kako su veze Rusije sa zapadnim svijetom znatno oslabile, pa Moskva sada namjerava graditi poveznice od sjevera prema jugu. To uključuje gradnju željeznica i autoputeva, kao i energetske infrastrukture. 

Moskva se okreće Aziji, Africi i Latinskoj Americi

Osim s Kinom, Indijom i Pakistanom, Rusija se u budućnosti prometno i logistički namjerava povezati i s Iranom. 

Otkako je 24. februara napala Ukrajinu, Rusija se sve više okreće razvoju odnosa sa zemljama Azije, kao i jačanju odnosa s Afrikom i Latinskom Amerikom. Moskva se okrenula i jačanju blokova poput BRICS-a i Šangajske grupe.

Uz to, Rusija je članica EAEU, ekonomskog bloka u kojem igra vodeću ulogu, kao i vojnog bloka CSTO (ODKB), u kojem također ima odlučujuću riječ. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()