Rusija i Mađarska potpisali plan izgradnje nuklearne elektrane Paks-2

Šef mađarske diplomacije Szijjarto je rekao da Mađarska neće podržati sankcije koje utiču na saradnju s Rusijom

15.11.2023. 08:31
  • Podijeli:
rusija_mađarska_nuklearna_anadolija -6554690c16ebf.webp Foto: Anadolija

Vlasti Rusije i Mađarske potpisale su danas plan za izgradnju nuklearne elektrane (NPP) Paks-2 u Mađarskoj, čiji se završetak očekuje 2030-ih, javlja Anadolija.

Potpisnik ruske strane bio je šef ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom Alexey Likhachev, dok je za Mađarsku potpisao njen ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Iz Rosatoma je saopćeno da se Likhachev obratio prisutnim na gradilištu u gradu Paksu i obećao da će posvetiti posebnu pažnju projektu nuklearne elektrane Paks-2 i na njega usmjeriti najbolje snage.

Szijjarto je tom prilikom rekao da Mađarska neće podržati sankcije koje utiču na saradnju s Rusijom.

Nuklearnu elektranu Paks su izgradili sovjetski stručnjaci 1980-ih i ona osigurava polovicu ukupne proizvedene i trećinu potrošene električne energije u Mađarskoj.

U toj nuklearnoj elektrani na obalama Dunava, oko 100 kilometara južno od Budimpešte, trenutno rade četiri bloka, a u toku je izgradnja novog postrojenja, odnosno petog i šestog bloka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()