Rusija donira žito Libanonu, a Pakistan odlučio kupiti velike količine ruskog žita

Donaciju žita Beirutu Moskva je najavila nakon što se povukla iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, dok je vlada u Islamabadu odlučila kupiti žito iz Rusije.

31.10.2022. 22:18
  • Podijeli:
Beirut_PIXABAY-1667249536322.webp Foto: Pixabay

Rusija će donirati Libanonu 25.000 tona žita, objavile su u ponedjeljak vlasti u Beirutu.

Libanonsku je vladu o tome informirao ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je Reuters, pozivajući se na libanonskog ministra javnih radova Alija Hamieja.

Moskva Beirutu donira i lož ulje

Osim žita, Moskva će Beirutu donirati i 10.000 tona lož ulja, kazao je Hamie za tu novinsku agenciju.

Libanon spada među zemlje koje su najugroženije ruskim povlačenjem iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita. 

Kada je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu, a izvoz ukrajinskog žita je jako smanjen zbog ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru, stručnjaci i političari su upirali prstom upravo na Libanon kao na jednu od zemalja u kojima bi mogle osjetiti najteže posljedice nedostatka ukrajinskog žita.

Nedostatak ukrajinskog žita narušio krhki mir u Libanonu

Naime, s više od šest milionaa stanovnika, koji ovise o uvozu prehrambenih proizvoda, i krhkim mirom između brojnih zavađenih religijskih skupina, ta se bliskoistočna zemlja našla na rubu izbijanja socijalnih nemira koji su lako mogli prerasti i u političke pa čak i u novi građanski rat.

Velik dio žita Libanon je uvozio upravo iz Ukrajine pa vladi u Beirutu nije preostalo drugo nego da žito potraži na drugim tržištima, premda ona bila i udaljenija od Ukrajine, a same žitarice skuplje. Na kraju je izbor pao na Indiju pa je Libanon dogovorio uvoz žita iz te zemlje.

Nakon što je na ljeto postignut sporazum Kijeva i Moskve o izvozu ukrajinskog žita, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda (UN), donekle se normalizirala i opskrba svjetskog tržišta ukrajinskim žitom. No, Rusija je tokom vikenda, nakon što su Ukrajinci dronovima napali Sevastopolj, suspendirala provedbu sporazuma.

Taj potez Moskve izazvao je strah od novih poremećaja u opskrbi svjetskog tržišta žitom, kao i od novog skoka cijena. Stoga su UN, EU i NATO od Rusije zatražili da nastavi provoditi sporazum o žitu, što je Moskva (zasad) odbila.

Pakistan uvozi 300.000 tona ruskog žita

Slučajno ili ne, i Pakistan je u ponedjeljak donio odluku o nabavci ruskog žita.

Odluku o kupnji 300.000 tona žita iz Rusije donijela je, objavio je Reuters, vlada u Islamabadu.  

Cijena po kojoj će Pakistan kupovati rusko žito utvrđena je na 372 američka dolara po toni. Rusko žito će se u Pakistan dopremiti brodovima u prvoj polovici studenoga.

Ogromne štete od ljetošnjih poplava

Pakistanski je poljoprivredni sektor pretrpio ogromne štete u poplavama koje su tu južnoazijsku zemlju zahvatile u srpnju. Procjene stručnjaka govore da će trebati godine da se pakistanska poljoprivreda i ekonomija u cjelini oporave od posljedica katastrofalnih poplava.

Pakistan posljednjih mjeseci jača robnu razmjenu s Rusijom. Nedavno je proradio i kopneni put koji Pakistan preko Afganistana i Srednje Azije povezuje s Rusijom, a koji je bio prekinut nakon povratka talibana na vlast u Kabulu na ljeto prošle godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()