Rusija će stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji

Rusija će završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji do 1. jula, rekao je Putin, dodajući da Moskva zapravo neće prenijeti kontrolu nad oružjem na Minsk

25.03.2023. 20:50
  • Podijeli:
Vladimir Putin_Foto Tanjug_Vladimir Astapkovich_Sputnik_Kremlin Pool Photo via AP-641a1494e63b5.webp Foto: Tanjug / Vladimir Astapkovich / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP

Rusija je postigla dogovor sa susjednom Bjelorusijom o stacioniranju taktičkog nuklearnog oružja na njezinom teritoriju, saopćio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dugo je postavljao pitanje stacioniranja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koja graniči s Poljskom, rekao je Putin državnoj televiziji.

"Ni tu nema ničeg neobično, prvo SAD to rade desetljećima. Oni su svoje taktičko nuklearno oružje odavno rasporedili na teritoriju svojih zemalja saveznica", rekao je Putin.

"Složili smo se da ćemo učiniti isto, ne kršeći naše obveze, naglašavam, ne kršeći naše međunarodne obveze o neširenju nuklearnog oružja", dodao je ruski predsjednik.

Rusija će završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji do 1. jula, rekao je Putin, dodajući da Moskva zapravo neće prenijeti kontrolu nad oružjem na Minsk.

Rusija je prethodno u Bjelorusiji rasporedila 10 aviona sposobnih za nošenje taktičkog nuklearnog oružja, saopćio je Putin, dodajući da je Moskva već prebacila u Bjelorusiju određeni broj taktičkih raketnih sistema Iskander koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnog oružja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()