Rusi predlažu demonstrativnu nuklearnu eksploziju: "Gljiva bi mogla osvježiti pamćenje Zapadu"

Zastrašivanje i prijetnje

30.05.2024. 17:11
  • Podijeli:
nuklearne-bojne-glave-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Dmitrij Suslov, član uVijeća za vanjsku i odbrambenu politiku, predložio je da Moskva izvede pokaznu nuklearnu eksploziju. Ukrajina traži dopuštenje za korištenje zapadnog oružja za napade na vojne objekte u Rusiji.
Suslov, član moskovskog Vijeća za vanjsku i odbrambenu politiku, objavio je prijedlog dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da se članice NATO-a u Evropi igraju vatrom predlažući Kijevu da upotrijebi zapadno oružje za napad na Rusiju.

Prijedlog je naišao na podršku u nekim zapadnim zemljama, ali još ne iu Washingtonu.

Prema Putinu, to bi moglo izazvati globalni sukob. Rusija, koja posjeduje najveći nuklearni arsenal na svijetu, smatrala bi takav potez ozbiljnom eskalacijom koja bi NATO i dotične zemlje dovela u direktan sukob s Moskvom. To bi brzo povećalo rizik od nuklearnog rata.

"Vrijedno je razmotriti pokaznu (tj. neborbenu) nuklearnu eksploziju. Time bismo potvrdili ozbiljnost ruskih namjera i uvjerili naše protivnike da je Moskva spremna na eskalaciju", napisao je Suslov u poslovnom časopisu Profil.

"Oblak gljive, koji se uživo emitira na svim televizijskim kanalima širom svijeta, nadamo se da bi podsjetio zapadne političare na jednu stvar koja je sprječavala ratove između velikih sila od 1945., a koju su sada uglavnom izgubili - strah od nuklearnog rata", rekao je Suslov.

Kremlj nije odmah komentirao prijedlog. Izdao je samo izjavu da ruska nuklearna politika ostaje nepromijenjena. Istovremeno je izrazio i nezadovoljstvo, po njegovom mišljenju, sve agresivnijom retorikom Zapada oko naoružavanja Kijeva.

Suslov je također predložio da Rusija započne strateške nuklearne vježbe, upozorivši svaku zemlju čijim oružjem Kijev napadne Rusiju da Moskva zadržava pravo intervenirati. Ako bi pogođena zemlja naknadno poduzela konvencionalnu odmazdu, Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje,.

U maju je Rusija upozorila Britaniju da bi mogla napasti britanska vojna postrojenja u Ukrajini i drugdje ako Ukrajina – uz blagoslov Londona – upotrijebi britansko oružje za napad na ruski teritorij.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao da Kijev ima pravo koristiti oružje koje je isporučila Velika Britanija za napade na ciljeve unutar Rusije.

Putin je u novembru potpisao zakon kojim se povlači ruska ratifikacija sporazuma o globalnoj zabrani nuklearnih testova. Prema njegovim riječima, ovim se potezom namjeravalo približiti Rusiju Sjedinjenim Državama koje su potpisale ugovor, ali ga nikada nisu ratificirale.

Ruski diplomati kazali su tada da Rusija, koja nije izvela nuklearni test u postsovjetskom razdoblju, neće nastaviti s testiranjem ako to ne učini Washington.

Sovjetski Savez zadnji put je testirao 1990., a Sjedinjene Američke Države 1992. Samo je Sjeverna Koreja izvela nuklearni test u ovom stoljeću.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()