Rusi pred vratima: Kijev šalje elitnu brigadu da spasi Avdejevku

To je jedina ukrajinska brigada za koju pouzdano znamo da je prošle nedjelje bila u rezervi na istoku Ukrajine

12.02.2024. 18:15
  • Podijeli:
Avdejevka Ukrajina Reuters-6527e7dbc23a1.webp Foto: Reuters

Ukrajina jača odbranu Avdejevke, grada na istoku Ukrajine koji je žarište ruske zimske ofanzive, vjerovatno jednom od najboljih brigada ukrajinske vojske – 3. jurišnom brigadom.

To je jedina ukrajinska brigada za koju pouzdano znamo da je prošle nedjelje bila u rezervi na istoku Ukrajine, prenosi Forbs Hrvatska .

Brigadni general Oleksandr Tarnavski, komandant Tavrijske grupe snaga u Avdejevki, saopštio je u subotu na Telegramu vijest o pojačanju.

"Jačamo liniju blokade, postavili smo dodatne položaje i koristimo sveže snage", napisao je Tarnavski i dodao: "Snabdijevanje logistikom se nastavlja".

Nije bilo garantovano da će se Ukrajinci odlučiti da ojačaju odbranu Avdejevke. Odlukom da ostanu u gradu i pokušaju da ga brane, ukrajinske snage preuzimaju ogroman rizik.

Poslije četiri mjeseca žestokih borbi, ruske trupe su konačno uspjele da probiju odbranu Avdejevke, ključnog ukrajinskog uporišta koje se nalazi samo osam kilometara sjeverozapadno od okupiranog Donjecka.

Došli su samo nekoliko stotina metara od magistralnog puta kojim ukrajinski garnizon, okupljen oko 110. mehanizovane brigade, dobija snabdijevanje.

U ovom trenutku Tarnavski je imao dvije opcije: da povuče preživjele iz 110. brigade istočno od Avdijevke i pokuša da konsoliduje ukrajinske linije u centru grada ili zapadno od njega; ili pojačati 110. brigadu i pokušati da odbije mnogo brojniju rusku vojsku od linija snabdijevanja garnizona. Moguće je da tu odluku uopšte nije donio Tarnavski.

Prošle nedjelje, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je glavnokomandujućeg armije, popularnog i harizmatičnog Valerija Zalužnog, zamijenivši ga nepopularnim bivšim komandantom kopnenih snaga, generalom Aleksandrom Sirskim.

Zalužni je – zasluženo ili ne – stekao reputaciju komandanta koji pristaje na mobilnu odbranu kako bi minimizirao ukrajinske žrtve. Sirski je, pak, stekao reputaciju – opet, zasluženo ili ne – kao komandant koji prihvata teške gubitke u teškim, statičnim bitkama.

Od Avdejevke nema odustajanja

Moguće je da je Zelenski, promovišući Sirskog, sugerisao da namjerava da se bori za Avdejevku čak i po cijenu velikog broja žrtava.

Bilo kako bilo, čini se da su sveže ukrajinske snage stigle u sada beživotne ruševine nekada naprednog industrijskog grada (koji je prije rata imao 30.000 stanovnika). Njihov prvi i najočigledniji zadatak je smanjenje pritiska na glavni put istok-zapad koji vodi u centar grada.

U Avdejevki ima i drugih, težih puteva, ali ovaj je presudan.

"Namjera ruskih agresora je jasna: prvo žele da uspostave kontrolu nad logističkim metodama snabdijevanja naših jedinica na sjevernom krilu", napisao je Tarnavski dodajući:

"Ipak, mi adekvatno odgovaramo na dejstva neprijatelja."

Taj "adekvatan odgovor" može uključivati slanje dijelova 3. jurišne brigade u borbu. Ta jedinica je od decembra u rezervi u Kramatorsku, 80-ak kilometara sjeverno od Avdejevke.

Brigada ima 2.000 vojnika, a učestvovala je u jednoj od posljednjih, pobjedonosnih bitaka prošlogodišnje ukrajinske ofanzive. Tada su oslobodili grad Andrijivku, 40 kilometara sjeverno od Avdejevke.

Pobjeda im je omogućila period odmora, regrutacije i obuke novih vojnika, a, ako su glasine tačne, snabdjeli su se i borbenim vozilima M-2 američke proizvodnje.

Kako ide februarski juriš 3. napisao je brigadni vojnik Egor Sugar.

"Samo na treningu, i to žestokom. Uvježbavamo se i aktivno se spremamo za nove nasrtaje na okupatore", dodao je.

Sporo urušavanje odbrane Avdejevke posljednjih nedjelja možda je primoralo brigadu da prekine obuku i vrati se na front.

Taj kolaps nije bio neizbježan. Kada je početkom oktobra ruska vojska sa 40.000 vojnika počela da napada grad, Tavrijeva grupa snaga je sve učinila kako treba. Oni su se učvrstili u gradu i ojačali sjeverni i južni bok grada sa ciljem da doline oko grada pretvore u strelište.

Sticanje prednosti

Ovo se dešavalo i ranije. Prošlog maja, u napornoj bici koja podsjeća na onu u Avdejevki, ukrajinski garnizon se četiri mjeseca održao u ruševinama Bahmuta na istoku zemlje. Nanijeli su Rusima velike gubitke - deset puta veće od onoga što su sami pretrpjeli - ali su Rusi krvlju platili teritoriju i uspjeli da prekinu dovode do grada.

"Kada ruske snage uspiju da zauzmu bokove Ukrajine i poremete linije snabdijevanja, gubici se skoro izjednačavaju", objasnio je analitičar grupe Frontelidžens insajt.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()