Rishi Sunak poručio: Postoje neposredni planovi za skoro slanje vojnih instruktora u Ukrajinu

Britanski ministar odbrane rekao da se vojnici neće boriti u sukobu u Ukrajini

01.10.2023. 20:02
  • Podijeli:
Riši Sunak_Rishi_Foto Reuters-63caf279212ef.webp Foto: Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak poručio je danas da ne postoje neposredni planovi za skoro slanje vojnih instruktora u Ukrajinu.

Sunak je, nekoliko sati nakon što je britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao za Sunday Telegraf da želi rasporediti vojne instruktore u Ukrajini, rekao da ne postoje neposredni planovi za slanje britanskih instruktora u Ukrajinu, prenosi Reuters.

"Ono što je ministar odbrane rekao je da postoji mogućnost za nas da jednog dana u budućnosti sprovedemo nešto od te obuke u Ukrajini”, rekao je Sunak, ali je naglasio da je to dugoročno pitanje, a nije reč o "ovdje i sada", prenosi Reuters.

On je dodao da britanski vojnici neće biti poslati da se bore u sukobu u Ukrajini.

Podsjećamo, Shapps je razgovarao sa generalima o premještanju "više obuke" u ratom razorenu zemlju i pozvao britanske odbrambene firme da tamo uspostave proizvodnju.

U razgovoru za The Sunday Telegraph rekao je da je već razgovarao s Volodimirom Zelenskim o tome da Kraljevska mornarica pomaže u odbrani komercijalnih brodova u Crnom moru.

Britanija je tražila načine da pomogne Ukrajini da se osposobi za članstvo u NATO-u, dodao je on.

"Razgovarao sam o tome da se obuka na kraju približi i u Ukrajini", rekao je Shapps.

"Posebno na zapadu zemlje, mislim da je sada prilika da se donese više stvari u zemlji, a ne samo obuka. Vidimo kako se BAE, na primjer, kreće u proizvodnju u zemlji. Želim da vidim i druge britanske kompanije da učine svoj dio tako što rade istu stvar", rekao je ministar.

Više od 20.000 regruta iz Ukrajine prošlo je obuku u Velikoj Britaniji od početka 2022. Ali, članice NATO-a izbjegavale su programe obuke u Ukrajini zbog rizika od uvlačenja osoblja u borbu s Rusijom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()