Putin želi završetak rata u Ukrajini

Moskva već mjesecima zagovara povratak za pregovarački stol, ali od Ukrajine traži da se odrekne područja koje je ruska vojska okupirala i anektirala

22.12.2022. 18:28
  • Podijeli:
Vladimir Putin_SPUTNJIK_REUTERS-63a491e7a0ba2.webp Foto: Sputnjik / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u četvrtak da Rusija želi završetak rata u Ukrajini.

Kako je objavio Reuters, Putin je kazao da želi zaustavljanje rata pregovorima. 

'Želimo da rat završi što prije'

"Naš cilj nije da se zavrti zamajac vojnog sukoba, već, naprotiv, da se okonča ovaj rat. Nastojaćemo to završiti, naravno što prije to bolje", kazao je, prema pisanju te agencije, Putin.  

Dodao je kako većina sukoba na kraju i završi mirovnim pregovorima. 

'Svi sukobi na kraju završe za pregovaračkim stolom'

"Svi oružani sukobi na ovaj ili onaj način završavaju nekom vrstom diplomatskih pregovora. Sve strane u sukobu prije ili kasnije sjednu i dogovore se. Što prije to spoznaju oni koji nam se suprotstavljaju, to bolje“, naglasio je Putin. 

Rusija već mjesecima poziva na nastavak pregovora s Ukrajinom kako bi okončala ono što u Moskvi zovu "posebnom vojnom operacijom". Međutim, u Moskvi postavljaju i uslove za nastavak pregovora s Kijevom. 

Rusija zbog sankcija potonula u recesiju   

Jedan od njih odnosi se na to da ukrajinska strana prizna da su okupirani dijelovi Ukrajine koje je Rusija nedavno anektirala sada dio Rusije. U Kijevu to rezolutno odbijaju i traže da se Rusija povuče iz Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. 

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara. Do sada je uspjela okupirati oko petine ukrajinske teritorije. Područja koja je zauzela nedavno je i anektirala. Krim je zauzela i anektirala još 2014. godine. 

Najveći dio međunarodne zajednice osudio je rusku invaziju na Ukrajinu, a potom i aneksiju ukrajinskog teritorija. Zapad je Rusiji uveo i rigorozne sankcije koje su i glavni razlog zbog kojeg je ruska ekonomija potonula u recesiju. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()