Putin potpisao ukaz u vezi sa Amerikom

Novim ukazom omogućava se državi i centralnoj banci da pred sudom zahtijevaju oštetu ukoliko postupci SAD dovedu do protivzakonitog gubitka imovine

23.05.2024. 16:02
  • Podijeli:
putin Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP tanjug (2)-664320cf35a6c.webp Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Tanjug

Ukaz pod nazivom "O posebnoj proceduri za kompenzaciju za štetu nanesenu Rusiji i ruskoj Centralnoj banci u vezi sa neprijateljskim postupcima SAD" uvršten je u zvaničnu pravnu bazu podataka.

Novim ukazom omogućava se državi i centralnoj banci da pred sudom zahtijevaju oštetu ukoliko postupci SAD dovedu do protivzakonitog gubitka imovine.

Imovina SAD ili pojedinaca povezanih sa Vašigntonom u Rusiji, uključujući američke državljane, poreske obveznike i njihove saradnike, mogla bi da se iskoristi za kompenzaciju.

Komisija za nadgledanje stranih ulaganja u Rusiji imaće zadatak da procijeni štetu i odredi sredstva koja bi mogla da se iskoriste za nadoknadu te štete, u skladu sa principom proporcionalnosti. To uključuje pokretnu i nepokretnu imovinu SAD i povezanih pojedinaca, obveznice i akcije u ruskim pravnim licima, kao i imovinska prava.

Vlada Rusije ima rok od četiri mjeseca da unese dopune zakona kojim bi se omogućilo sprovođenje predsjedničkog ukaza.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz u kojem su navedeni postupci za traženje odštete od SAD za štetu nanesenu Rusiji i ruskog Centralnoj banci.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()