Prvi njemački grad koji će biti osvijetljen za ramazan

Muslimanski sveti mjesec

05.03.2024. 08:42
  • Podijeli:
ramazan-muslimani-anadolija.jpg

Po prvi put će u središtu Frankfurta biti uvedena posebna rasvjeta za ramazan.

Od nedjelje počinje mjesec posta. U dijelu Große Bockenheimer Straße, koji se zove “Freßgass”, već se mogu vidjeti polumjeseci, zvijezde i natpis “Sretan ramazan”. Ramazan, mjesec posta za muslimane, ove godine traje do 9. aprila.

Odluku o rasvjeti gradski parlament donio je prošle godine. Prijedlog je došao od frakcija gradske vlade, uključujući Zelene, SPD, FDP i Volt. Mjera je opravdana činjenicom da u Frankfurtu živi između 100.000 i 150.000 muslimana. To je gotovo 15 posto ukupnog stanovništva.

Gradonačelnica Nargess Eskandari-Grünberg (Zeleni) naglasila je da se rasvjeta zalaže za miran suživot svih stanovnika Frankfurta. Trebao bi biti simbol mira i solidarnosti i trebao bi biti usmjeren protiv isključivosti i mržnje.

Eskandari-Grünberg je navela: "Ona su svjetla kohezije koja se suprotstavljaju predrasudama, diskriminaciji, antimuslimanskom rasizmu i također antisemitizmu. U vremenima krize i sukoba, ova svjetla su simbol nade za sve stanovnike i jačaju koheziju u našoj zajednici raznolika urbana zajednica."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()