Protekla godina najtoplija ikad: Temperature bile iznad prosjeka tokom zime i jeseni

Na globalnom nivou bilo je pet najtoplijih mjeseci zaredom jun, jul, avgust, septembar i oktobar, koji su bili najtopliji ikada izmjereni

01.01.2024. 20:38
  • Podijeli:
Italija_vrucine_foto_Reuters-64e8cff976e72.webp Foto: Reuters

Protekla 2023. godina bila je najtoplija ikada izmjerena kako na globalnom, tako i na regionalnom i lokalnom nivou, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na globalnom nivou bilo je pet najtoplijih mjeseci zaredom jun, jul, avgust, septembar i oktobar, koji su bili najtopliji ikada izmjereni.

“Na našem prostoru ovu godinu su obilježile poplave u januaru i maju, velika količina padavina u jednom danu, nestabilno vrijeme i superćelijske oluje, česti olujni vjetrovi i brojni temperaturni rekordi, a u pojedinim dijelovima zemlje je čak zabilježena suša”, navedeno je u saopštenju.

I u Banjaluci je prošla godina bila najtoplija od kada se vrše mjerenja, iako ljeto u ovom gradu nije bilo ni blizu najtoplijeg, najtoplijoj godini doprinijeli su veoma topli zimski i jesenji mjeseci.

Januar je bio znatno topliji od prosjeka, septembar drugi najtopliji septembar od kada se vrše mjerenja, a oktobar i decembar najtopliji od kad se vrše mjerenja.

Prošla godina je u odnosu na prosjek 1991-2020. godina bila toplija za 1,7 stepeni Celzijusovih, a od prosjeka 1961-1990 koji se koristi kao referentni period za praćenje klimatskih promjena za više od tri stepena Celzijusova.

Svaki 30-godišnji period je sve topliji, a svih 10 najtoplijih godina do sada su one poslije 2000. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()