Prošla godina donijela je najviše oružanih sukoba u svijetu od završetka Drugog svjetskog rata

Poražavajuća statistika

11.06.2024. 08:31
  • Podijeli:
izraelska vojska, izraelski tenkovi, izrael, pojas gaze - 2 jun 2024 - profimedia-665cd0a32870b.webp Foto: Profimedia

Godine 2023. svijet je vidio više oružanih sukoba nego bilo koje druge godine od završetka Drugog svjetskog rata. To proizlazi iz studije koju je u ponedjeljak objavio Norveški institut za istraživanje mira u Oslu (PRIO).
Prošle godine dogodilo se ukupno 59 sukoba, ali se broj pogođenih zemalja smanjio s 39 u 2022. na 34, objavio je PRIO.

Prema podacima koje je prikupio Univerzitet Uppsala (UU) u Švedskoj od nevladinih i međunarodnih organizacija, broj smrtnih slučajeva u borbama se prepolovio na oko 122.000 u usporedbi s prethodnom godinom. Ipak, treći je najveći od 1989., u kontekstu rata u Ukrajini i sukoba između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

"Nasilje u svijetu je na vrhuncu svih vremena od kraja Hladnog rata", rekla je Siri Aas Rustad, istraživačica PRIO-a i glavna autorica izvješća o razvoju događaja na međunarodnoj sceni 1946.-2023.

"Brojke pokazuju da konfliktno okruženje postaje sve složenije i da sve više aktera sukoba djeluje unutar jedne zemlje", objasnila je stručnjakinja.

Prema PRIO-u, povećanje broja sukoba može se dijelom pripisati ekstremističkoj džihadističkoj organizaciji Islamska država (ISIL), čiji se utjecaj širi u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, te uključivanju sve većeg broja paradržavmnih boraca.

"Takav razvoj događaja sve više otežava akterima kao što su humanitarne grupe i organizacije civilnog društva da manevriraju u okruženju sukoba i poboljšaju živote običnih ljudi", rekla je Rustad.

Iako se lani smanjio broj poginulih u borbenim dejstvima, kumulativni broj za posljednje tri godine najveći je u trogodišnjem razdoblju u zadnjih 30 godina, navodi PRIO. U Africi je zabilježeno 28 oružanih sukoba, 17 u Aziji, deset na Bliskom istoku, tri u Europi i jedan u Americi.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()